Atrakcyjne miejsca na gastronomicznej mapie Torunia

Atrakcyjne miejsca na gastronomicznej mapie Torunia

Ruiny Zamku Krzyżackiego, zadbane Stare Miasto z Krzywą Wieżą, Planetarium — w Toruniu aż roi się od miejsc, w których można spędzić czas z dziećmi, z przyjaciółmi, z partnerem czy podczas samotnego, relaksującego weekendu. Toruń także kojarzy się z dobrym jedzeniem… I nie chodzi tylko o pikantne ciasteczka z miodem. Pierniki to nie wszystko, czego możesz spróbować podczas wycieczek po Toruniu.

Tradycje kulinarne Torunia

Ale zacznijmy jednak od pierników. Ciasteczka, które kupimy na każdym rogu, w każdej uliczce i których smak odnajdziemy także w lodach, cieszą się ogromnym zainteresowaniem turystów i są lubiane przez mieszkańców miasta i okolic. Harmonijne połączenie miodu, cynamonu, goździków, pieprzu sprawia, że nawet latem kojarzą się z radością świąt. Będąc tutaj, nie sposób ich nie spróbować, dlatego w pierwszej kolejności zawsze namawiamy do wizyt w muzeach, w których sporo można dowiedzieć się o historii powstania pieprznych ciasteczek i gdzie można nawet samodzielnie je upiec. Jednak największy nawet piernik nie poskromi olbrzymiego głodu, który prędzej czy później zacznie być odczuwalny. Chociaż Toruń częściowo leży na terenie Pomorza, warto zapoznać się z kuchnią kujawską. Ma ona wiele wspólnego z kuchnią wielkopolską i kaszubską, ponieważ opierała się na produktach, które można było wyhodować na lokalnej ziemi.Takie potrawy jak żurek z chlebem lub ziemniakami podawano nawet na śniadanie. Z zup jadano też biały barszcz, krupnik i pomidorową. Popularna była kasza i serwatka, kapusta kwaszona z grochem, kluski żytnie ze słoniną lub nabiałem, a także kartofle ze zsiadłym mlekiem. Na stołach królowały tanie i pospolite warzywa: brukiew, marchew, buraki, a chleb serwowano z twarożkiem, szczypiorkiem, z jajkami, z masłem lub serem. Z mięs ceniono gęsi, które pieczono z cebulą, jabłkiem i majerankiem. Na kujawskich stołach pojawiały się również ryby. Te po toruńsku przyrządzano z ciemnym piwem i piernikiem oraz z przyprawami korzennymi. W menu pojawiały się też szczupaki, śledzie. Te ostatnie na ciepło, w postaci smażonej i na zimno z jabłkiem, cebulą i śmietaną. 

Jakie dania można zjeść w Toruniu?

Dzisiaj, przechadzając się po ulicach miasta, zjeść można nie tylko kujawskie i pomorskie przysmaki, ale dania z całego świata. Od pierogów, które w kulturze polskiej na stałe goszczą na stołach, przez potrawy kuchni śródziemnomorskiej, po najbardziej wymyślne przysmaki z Azji. Nie brakuje także doskonałej pizzy, której rodowód sięga Włoch, ale która doskonale przyjęła się na całym świecie. Pizza to kwintesencja prostej, ale smacznej kuchni, niedrogiej, a jednocześnie o wysublimowanym smaku. Podczas wędrówek po Toruniu warto zdecydować się właśnie na włoskie przysmaki, bo to gwarancja, że każdy turysta zje dobrze, do syta i oszczędzając pieniądze na dalsze zwiedzanie. Są tutaj miejsca, w których chętnie jadają także mieszkańcy. Dla nich często najlepszym wyborem jest lokalna, chociaż bardzo włoska jednocześnie pizza. 

Dlaczego pizza w Toruniu jest wyjątkowa?

Klasyczna Margaritta (sos pomidorowy, ser), kontrowersyjna, acz lubiana przez wielu Hawana (sos, ser, ananas, szynka), bogata w składniki Palermo (sos, ser, szynka, kurczak, pomidory, kukurydza) czy pełna owoców morza Sycyliana (sos, ser, owoce morza, krewetki, tuńczyk) – takie i inne pizze w Toruniu może zjeść każdy miłośnik dobrej kuchni. Są podawane na ciepło, sycące, bogate w dodatki, można podzielić się nimi z rodziną albo zjeść samodzielnie skomponowaną pizzę, która zaspokoi każdy głód i zapewni energię na kolejne godziny zwiedzania. Jeśli nie lubisz eksperymentować, jeśli chcesz zjeść szybko i wrócić do spaceru po mieście, wybierz pizzerię w Toruniu, która zawsze, każdego dnia i o każdej porze karmi tak samo doskonale. 

Który lokal z pizzą warto sprawdzić?

Pizzeria Don Corleone to aż dwa miejsca na mapie Torunia, w których można zamówić pizzę z dowozem lub zjeść na miejscu w lokalu. Serwuje aż 30 różnych pizz, a do tego napoje, frytki, sałatki i inne dania kuchni włoskiej. Atutem Don Corleone w Toruniu jest doskonałe, delikatne i chrupiące ciasto, na którym układane są wybrane dodatki. Właściciele restauracji i cały zespół dbają o to, by każde danie skomponowane było z bardzo dokładnie wybranych składników. Liczy się przede wszystkim jakość, świeżość, oddanie włoskiej tradycji i przyjazna atmosfera. Wizyta w pizzerii Don Corleone to doskonała okazja do przerwy podczas zwiedzania miasta oraz klimatyczne miejsce spotkań dla stałych mieszkańców.

Dodaj komentarz