Co to jest i dlaczego warto mieć w kuchni dehydrator?

Co to jest i dlaczego warto mieć w kuchni dehydrator?

Są urządzenia, których nazwa brzmi tajemniczo, a jeśli bliżej się im przyjrzymy, to okaże się, że jest to coś, co wiele osób doskonale zna. Tak jest na przykład z dehydratorem. Co to takiego i do czego służy?

Dehydrator to nic innego jak suszarka do produktów spożywczych. Ponieważ najczęściej suszy się w niej warzywa i owoce. O zakupie urządzenia myśli się najczęściej latem, kiedy grządki i krzaczki są pełne roślin sezonowych. Dzięki takiemu urządzeniu w prosty sposób uzupełnimy swoją dietę o smaczne przekąski pełne witamin i minerałów.

Dlaczego warto zainwestować w dehydrator?

Suszone warzywa i owoce pozwalają zachować wszystkie wartości odżywcze obecne w świeżych produktach. Podczas gotowania albo pieczenia tracimy mnóstwo witamin. Suszenie nie wymaga zastosowania wysokiej temperatury, więc produkty są pełnowartościowe. Jest to więc dobry sposób, kiedy chcemy mieć w diecie dużo witamin nie tylko latem.

Suszone warzywa i owoce nie psują się tak szybko jak świeże i możemy je przechowywać przez dłuższy czas. Czasem urodzaj jest tak duży, że ogrodnicy zastanawiają się, co zrobić, aby plony się nie zmarnowały. To właśnie wtedy warzywa i owoce są najtańsze. Zamiast robić kolejne słoiki dżemów, kompotów i pikli, pomyślmy o tym, by część owoców i warzyw suszyć. Będą doskonałą przekąską na jesienną i zimową przekąskę. Są zdrowe, stanowią dobrą alternatywę dla przekąsek wysoko przetworzonych i do tego mają wyśmienity smak.

Na suszarkę do warzyw i owoców warto spojrzeć także przez pryzmat oszczędności pieniędzy. Produkty suszone znajdziemy w zasadzie każdym markecie i sklepie spożywczym. Dostępne są zarówno w mniejszych jak i większych opakowaniach, a ich ceny są dość wysokie. Jeżeli będziemy przygotowywać je samodzielnie, to koszt zakupu sprzętu bardzo szybko nam się zwróci. W dehydratorze możemy z powodzeniem suszyć prawie wszystkie owoce, warzywa, grzyby i zioła.

Ile kosztuje dehydrator?

Kiedy już się zdecydujemy na zakup, szybko się zorientujemy, że cena dehydratora może być bardzo zróżnicowana. Do wyboru mamy urządzenia o różnym stopniu zaawansowania. Tańsze są suszarki okrągłe, zajmują przy tym mała miejsca i możemy obserwować, na jakim etapie jest suszenie. Znacznie bardziej zaawansowane są dehydratory kwadratowe. Są droższe, zajmują więcej miejsca, ale suszenie zawsze jest równomierne i niejednokrotnie możemy przygotować także inne potrawy jak jogurt, naleśniki albo chleb.

W zależności od tego, jakie są nasze oczekiwania, znajdziemy dehydratory za niewiele ponad 200 złotych, albo takie kosztujące przeszło 1 000 złotych. Przed zakupem zastanówmy się, gdzie urządzenie będzie stało, ile mamy miejsca, co chcemy w nim przygotowywać i jak często. Jeżeli będziemy korzystać tylko z podstawowych funkcji, to skupmy się na tańszych modelach, a kiedy chcemy suszyć wiele produktów, to tańsze modele mogą być niewystarczające. Wybór produktów z tej kategorii jest spory i jeśli tylko dobrze sprecyzujemy swoje potrzeby, z pewnością znajdziemy coś, co sprosta naszym oczekiwaniom.

Dodaj komentarz