Czym są mleka roślinne?

Czym są mleka roślinne?

Mleka roślinne (inaczej napoje roślinne) to roślinne zamienniki mleka krowiego. Stają się coraz bardziej popularne nie tylko wśród wegetarian i wegan. Są przeznaczone dla każdego. Wprowadzenie ich do swojej diety wzbogaca ją o szereg witamin oraz mikro- i makroelementów. Napoje roślinne szczególnie polecane są osobom, które nie tolerują laktozy.

Mleko roślinne ze sklepu bee.pl z mlekiem krowim ma tylko wspólną nazwę i barwę. Mleka (napoje) roślinne produkowane są z produktów roślinnych.  

Na sklepowych półkach dostępne są napoje roślinne na bazie soi, migdałów, orzechów laskowych, orzechów nerkowca, kokosa, zbóż (owsa, ryżu, gryki, kukurydzy, orkiszu). Każdy z napojów roślinnych cechuje się innymi właściwościami i innym smakiem, ale spożywanie każdego z tych napojów ma korzystny wpływ na zdrowie. 

Napój sojowy

Najpopularniejszym napojem roślinnym jest napój sojowy. Ma kremową konsystencję i lekko brązową barwę. Stanowi źródło pełnowartościowego białka. Dlatego polecane jest sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Jest nieco słodsze od mleka krowiego. Jest bogate w wapń, potas, żelazo oraz w witaminy z grupy B. 

Napój owsiany

Napój owsiany dostarcza dużych ilości beta glukanów, które obniżają stężenie cukru we krwi i wspomagają perystaltykę jelit. To cenne źródło witaminy E, wapnia, magnezu, potasu. 

Napój kokosowy

Napój kokosowy posiada słodki, kokosowy smak oraz gęstą, kremową konsystencję. To produkt o dużej zawartości tłuszczu, dlatego mleko kokosowe jest też bardziej kaloryczne od innych napojów roślinnych. Jest bogactwem witamin z grupy B oraz mikro- i makroelementów takich, jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, miedź, selen.  

Mleko kokosowe często wykorzystywane jest w przemyśle cukierniczym. Stanowi dodatek do ciast i deserów. 

Napój ryżowy

Napój ryżowy smakiem najbardziej zbliżony jest do mleka krowiego. Posiada lekko wodnistą konsystencję. Zawiera niewiele kalorii. Zawiera jednak więcej węglowodanów niż inne mleka roślinne. Posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny uważać na nie osoby chore na cukrzycę. 

Napój migdałowy

Napój migdałowy ma lekko słodki, delikatny smak. Nie zawiera cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest bogaty w witaminy A, E, D, witaminy z grupy B. Stanowi też źródło wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, selenu. Mleko migdałowe posiada działanie antyoksydacyjne, ma też istotne działanie w profilaktyce chorób krążenia i cukrzycy. 

Dodaj komentarz