Gorąca czekolada jest idealnym wyborem w chłodne dni. Gęsty, aksamitny i aromatyczny napój nie tylko rozgrzewa i dobrze smakuje, ale także poprawia nastrój. Wiele osób podczas spacerów nabiera ochoty na czekoladę. Problemem w takim przypadku zwykle okazuje się jej dostępność. Coraz częściej jednak w parku czy nawet centrum miasta można spotkać wózki gastronomiczne serwujące różne produkty spożywcze, a nawet gorące napoje.
Czym jest wózek gastronomiczny?
Specjalne wózki transportowe to popularne rozwiązanie wykorzystywane w branży gastronomicznej. Umożliwiają one serwowanie potraw oraz napojów, a nawet ich przygotowanie – w zależności od tego, jak są wyposażone. Z uwagi na fakt, że są one mobilne, można wykorzystywać je w tych miejscach, gdzie nie ma zaplecza kuchennego lub restauracji w pobliżu.
Coraz częściej wózki gastronomiczne wykorzystuje się jako narzędzie umożliwiające wprowadzenie dodatkowej usługi dla klientów. Stawiane w pobliżu stołówek, barów, przy sklepie czy restauracji pozwalają na wydanie szybkich posiłków i napojów osobom, które nie chcą wchodzić do lokalu lub się spieszą. Tego typu wózek na noc można schować na zapleczu, dzięki czemu jego wyposażenie jest bezpieczne i nie ma ryzyka kradzieży akcesoriów, które znajdują się w środku.
Zdarza się, że wózek gastronomiczny mylony jest z wózkiem kelnerskim. Należy jednak mieć na uwadze, że pierwszy z nich wykorzystuje się w mobilnej gastronomii. Wózek kelnerski sprawdza się natomiast podczas cateringu w lokalach. Tam służy do transportu posiłków, talerzy, sztućców, pojemników, blach piekarniczych czy innego wyposażenia.
Gorąca czekolada z wózka gastronomicznego? Dlaczego nie!
Najpopularniejsze wózki gastronomiczne służą w gastronomii jako mobilne lodziarnie. Pozwalają one na dystrybucję zmrożonych przysmaków w miejskim parku lub przy nadmorskim deptaku. Dzięki wózkom gastronomicznym z lodami, kawiarnie czy restauracje mogą wzbogacić swoją ofertę, stawiając je przed lokalem stacjonarnym. Będzie to także doskonała forma reklamy. Tego typu wózki gastronomiczne są wykonane ze stali nierdzewnej. Można łatwo utrzymać je w czystości, co ma znaczenie w kontakcie z produktami spożywczymi. Ponadto wózki są także odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Dużym zainteresowaniem cieszą się także modele, które umożliwiają serwowanie kawy, czekolady i innych napojów (zimnych i ciepłych). Kawowy wózek to sprzęt niezbędny w trakcie plenerowych eventów np. pikników rodzinnych. Materiałem, z którego powstaje, jest wspomniana już stal nierdzewna, co wpływa na utrzymanie czystości pojazdu i bezpieczeństwo podczas transportu. Warto także dodać, że wózek gastronomiczny do napojów od Food Bike jest w pełni autonomicznym pojazdem. Oznacza to, że wbudowane akumulatory pozwalają na jego działanie bez zasilania przez kilka godzin.
Zależnie od wybranego rodzaju wózek gastronomiczny może być wyposażony w kuwety do dystrybucji lodów (pojemniki gn), ekspres elektryczno-gazowy, nalewaki do zimnych napojów czy inne elementy (np. półki umożliwiające transport naczyń). Istnieje także opcja, aby mobilne wózki gastronomiczne były graficznie spójne z kolorystyką firmy, co jest ważne w kontekście jej rozpoznawalności wśród konsumentów.
Mobilne wózki gastronomiczne – mogą działać cały rok
Wózki gastronomiczne z uwagi na wykonanie ze stali nierdzewnej oraz wytrzymałą konstrukcję idealnie sprawdzają się do serwowania posiłków i napojów nie tylko latem. Tego typu wózek można wykorzystywać w swojej ofercie przez cały rok. Szczególnie jesienią i zimą wózki mogą służyć do dystrybucji ciepłej kawy, herbaty i czekolady. Można wykorzystać je na targach lub festiwalach. Często dostępne są także na jarmarkach bożonarodzeniowych. Ich wyposażenie w specjalne kosze czy półki do przechowywania pojemników i innych naczyń sprawia, że możliwa jest profesjonalna obsługa klienta bez dodatkowego zaplecza stacjonarnego.
Największą zaletą wózka gastronomicznego jest jego mobilność. Oznacza to możliwość transportu w dowolne miejsce, zależnie od zmieniających się warunków otoczenia. Plusem jest także fakt, że na rynku dostępne są różne produkty z tej kategorii. Można więc wybrać wózek, który będzie odpowiadał ofercie i wymaganiom przyszłego właściciela.
Gorące napoje z wózka gastronomicznego – podsumowanie
Wózki gastronomiczne z roku na rok zyskują na popularności. Wykorzystuje się je nie tylko do dystrybucji potraw typu fast-food. Coraz częściej wózki tego typu służą także do przygotowywania i sprzedaży ciepłych napojów. Takie rozwiązanie jest idealne szczególnie jesienią i zimą, kiedy spadają temperatury, a wiele osób marzy o napiciu się aromatycznej i pysznej czekolady w trakcie spaceru.
Stal nierdzewna, z której powstają wózki, sprawdza się niezależnie od warunków. Z kolei specjalna konstrukcja sprawia, że znajdujące się wewnątrz półki, pojemniki czy reszta naczyń są bezpieczne. Nowoczesne wózki z bogatym wyposażeniem to przyszłość mobilnej gastronomii.