Guacamole – szybka meksykańska alternatywa dla tradycyjnej sałatki warzywnej

Guacamole – szybka meksykańska alternatywa dla tradycyjnej sałatki warzywnej

Guacamole to rodzaj pasty warzywnej, zwykle – jak to w meksykańskiej kuchni – dość pikantnej w smaku, podawanej głównie z chipsami ziemniaczanymi, kukurydzianymi, krakersami lub grzankami.

Wyrazisty smak z awokado?

Guacamole robi się na bazie awokado. Ktoś zapyta: awokado i wyrazisty smak? Tak, w Meksyku to możliwe, bo łączy się je z sokiem z limonki lub cytryny, czosnkiem i solą. Tyle wystarczy w wersji podstawowej. Dla początkujących do zrobienia w 10 minut. Jeśli jednak chcemy bogatszego smaku i lepszych wrażeń estetycznych na stole, dodajmy jeszcze kilka składników. Guacamole w tej wersji jest bowiem koloru zielonego. Gdy dodamy pomidory, cebulę, kolendrę i ostrą paprykę, pasta stanie się bardziej kolorowa, a my zyskamy więcej możliwości smakowego dopasowania. Ważne, aby do dipu użyć dojrzałego awokado, mięsistych pomidorów i świeżej kolendry. Wówczas raczej nic nie zepsujemy. Awokado rozgniatamy widelcem, pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę (ewentualnie cebulę w piórka), kolendrę drobno siekamy, dodajemy starty czosnek, przyprawy, wszystko mieszamy i… gotowe!

Dodaj komentarz