Na rynku można znaleźć wiele różnych rodzajów tego napoju. Smak zielonej herbaty można określić, jako świeży, a zarazem lekko roślinny z odrobiną goryczki. Napar z niej jest znany ze swych zbawiennych dla zdrowia właściwości zdrowotnych. Herbata ta to przede wszystkim bogactwo polifenoli. Dzięki nim osoba pijąca napój może liczyć na jego właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Oprócz tego może to zbawiennie wpłynąć na stan skóry i działać przeciwstarzeniowo.
Herbata czarna – co warto o niej wiedzieć?
Ten rodzaj napoju można określić, jako dość gorzki. Pomimo że można w smaku wyczuć cierpkość oraz gorycz jej aromat można bez wątpienia zaliczyć do przyjemnych. Herbata czarna ma sporą zawartość kofeiny. Osoba ją spożywająca może odczuć jej właściwości pobudzające. Po napiciu się takiego naparu można uzyskać efekt w postaci niższego poziomu zmęczenia, a także przypływu energii. Z tego względu często stanowi ona alternatywne rozwiązanie dla osób, które pragną ograniczyć kawę. Jej zbawienny wpływ na układ nerwowy jest pomocny w pracy umysłowej. Dzięki niej poprawi się koncentracja, a także zwiększą się zdolności poznawcze.
Biała herbata – najważniejsze informacje
Ten napój o jasnym kolorze wyróżnia się delikatnym, łagodnym smakiem. W przypadku tego rodzaju herbaty aromat nie będzie zawierał charakterystycznej nuty goryczki. To tego rodzaju napoju często dodawane są kwiatowe nuty smakowe. Biała herbata to bogactwo witaminy C. Dzięki temu jej picie ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Sporządzony z niej napój to również doskonały sposób na złagodzenie stresu oraz złagodzenie napięcia. Bogactwo zawartych w nim flawonoidów sprawia, że ma ona zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Dodatkowo jej regularne picie może pozytywnie wpłynąć na stan układu kostnego i zapobiegać pojawieniu się m.in. osteoporozy.
Czerwona herbata – co ją wyróżnia?
Herbata czerwona charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. W jej smaku można wyczuć korzenne nuty. Napar z niej wykonany charakteryzuje się właściwościami odchudzającymi. Osoba go spożywająca ma przyspieszoną przemianę materii. Pobudza on perystaltykę jelit. Z tego względu czerwona herbata może okazać się pomocna w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego objawiające się bólami, czy niestrawnością. Napój ten korzystnie wpływa na poziom cholesterolu. Jego charakterystyczną cechą są właściwości moczopędne. Dzięki temu jej regularne picie pozwala na pozbycie się z organizmu toksyn.