Jaki rodzaj mąki wybrać?

Jaki rodzaj mąki wybrać?

Mąka to jeden z podstawowych produktów do przyrządzania wielu potraw w polskiej, i nie tylko polskiej, kuchni. Można z nich przygotować ciasta, makarony czy nawet własny chleb. Jednak część produktów jest mocno zanieczyszczona, dlatego decydując się na samodzielne przyrządzanie niektórych specjałów, warto zdecydować się na zakup ekologicznych produktów, w tym właśnie mąki. Jak zatem znaleźć dobrą mąkę?

  1. Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie
  2. Rodzaje mąki żytniej i ich zastosowanie
  3. Mąki z różnych zbóż – jak i do czego używać ich w kuchni
  4. Rodzaje mąki bezglutenowej i ich zastosowanie

Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie

W polskiej kuchni najczęściej wybierane są mąki pszenne bądź razowe. Zwyczajne produkty mają jednak środki wybielające, emulgatory oraz inne substancje chemiczne. Warto zatem poszukać nowych rozwiązań, które sprawią, że Twoje potrawy będą nie tylko wyśmienite, lecz także bardzo zdrowe. Specjalne i bogate w wiele odżywczych składników mąki pszenne sprawdzą się przede wszystkim do wypieków. Mają bardzo dużo skrobi i glutenu, dlatego nie powinny jej spożywać osoby borykające się z chorobą zwaną celiakia. W przypadku zdrowych osób mąka pszenna jest jak najbardziej wskazana – zawiera dużo białka oraz witaminy z grupy B, a także liczne minerały, takie jak: żelazo, fosfor, magnez, wapń czy cynk. Mąki pszenne o grubszym przemiale można stosować do wypiekania chrupkiego chleba pszennego. W takim wypadku warto dodać także inne rodzaje, np. produkt żytni. Szukając odpowiedniego produktu, warto sprawdzić stopień oczyszczenia pszenicy. Oczywiście najlepsze produkty nie zawierają żadnych ilości szkodliwych substancji, dlatego najlepiej zdecydować się na mąki ekologiczne, dokładnie wyselekcjonowane. 

Rodzaje mąki żytniej i ich zastosowanie

Kolejny typ popularnej w polskiej kuchni mąki to produkt żytni. Obecnie używa się typu 580. Wykonuje się z niego jasny chleb żytni. Sprawdzi się także jako podstawa do wykonania ciasta do makaronów. Kolejny rodzaj ro 650 – również sprawdzi się do bułek i chleba żytniego. Najlepiej pomieszać taką mąkę z innym rodzajem ziaren. Do pierników zaleca się stosować mąkę 800. Dodaje się ją także jako składnik przy wypiekaniu mieszanych chlebów oraz bułek. Ciemniejsze pieczywo najlepiej przyrządzić przy użyciu mąki 950. Natomiast jeśli lubimy chleby razowe, to najlepiej wykorzystać mąkę żytnią od typu 1400. Oczywiście także w tym wypadku liczy się jakość produktów. Najlepsza mąka żytnia nie zawiera żadnych szkodliwych elementów, dzięki czemu nie szkodzi ludziom, dlatego ważną rolę odgrywa skład produktu. 

Mąki z różnych zbóż – jak i do czego używać ich w kuchni

Obecnie coraz więcej osób sięga po ekologiczne artykuły żywnościowe. Wracamy także do tradycyjnych sposobów wypiekania ciast oraz chlebów. Coraz więcej osób korzysta z mąk wykonanych z innych zbóż. Należy do nich przede wszystkim niezwykle zdrowa mąka orkiszowa, która kiedyś stanowiła podstawę diety europejskiej ludności. Produkt ten zawiera bardzo dużo witamin, mikroelementów. Jest szczególnie polecana cukrzykom, ponieważ ma znacznie niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnosi cukru we krwi. Jeśli zatem szukamy zamiennika dla mąki pszennej, to orkiszowy produkt będzie idealny. Warto także sięgnąć po mąkę jęczmienną, która jest bogata w błonnik oraz ma niewielkie ilości glutenu. Spożywają ją bardzo często osoby z alergiami pokarmowymi. 

Rodzaje mąki bezglutenowej i ich zastosowanie

Nie da się ukryć, że obecnie coraz więcej osób cierpi na zaburzenia pokarmowe spowodowane uczuleniem na gluten. W takiej sytuacji można znaleźć bardzo dobre zamienniki, do których należą przede wszystkim: mąki kukurydziane, jaglane, gryczane czy owisane. Wszystkie typy nadają się do przygotowania takich samych potraw, jak w przypadku mąki pszennej: np. do ciast, wypiekania chleba, przyrządzania makaronu czy bułek. 

Dodaj komentarz