Przepadasz za pikantnymi potrawami? Nie wyobrażasz sobie, aby w Twojej kuchni zabrakło przypraw, które dodadzą wyrazu przygotowywanym daniom? W takim razie musisz poznać sosy ostre, które chętnie pojawiają się na polskich stołach. Sprawdź 3 propozycje, które pozostawią Ci na języku przyjemne uczucie pieczenie bez efektu diabelskiego wypalenia!
Czy Polacy w ogóle lubią sosy ostre i pikantne potrawy?
Kuchnia polska pełna jest aromatycznych oraz mocnych smaków. Chętnie sięgamy po wyraziste przyprawy oraz zioła, aby dania miały jak najwięcej wyrazu. Polacy oczekują jednak od jedzenia coraz więcej! Dlatego na stołach pojawiają się nie tylko znane klasyki z naszych ziem, ale również specjały z innych zakątków świata. Popularna jest nie tylko kuchnia włoska, ale również tajlandzka, indyjska czy meksykańska, a tutaj bez ostrych sosów się nie obędzie!
Chociaż dla niektórych pikantne smaki kojarzą się z nieprzyjemnym pieczeniem języka, dla niektórych jest to sama przyjemność. Warto wspomnieć, że ostre potrawy spożywane w rozsądnych ilościach pozytywnie wpływają na proces trawienia i przyspieszają metabolizm. Potrafią być także wybawieniem podczas upalnych dni – chociaż wydaje się to nieco nielogiczne, to jednak schładzają wtedy organizm, zamiast doprowadzać go do czerwoności. Papryczki, które przeważnie są podstawą sosów ostrych lub przypraw mają w sobie wiele witamin dobrych dla ludzkiego ciała.
Mimo że tolerancja Polaków na pikantne smaki może być mniejsza niż mieszkańców Meksyku, Indii czy Tajlandii, to można ją trenować. W jaki sposób? Wystarczy podwyższać swój próg pikantności dodając coraz to więcej sosów podczas gotowania.
Ostry ketchup dla fanów delikatnej pikantności
Jeśli jesteś dopiero na początku swojej przygody z ostrymi sosami, w takim razie postaw najpierw na coś łagodniejszego, co na pewno nie zszokuje Twoich kubków smakowych. Najbezpieczniejszą opcją będzie ostry ketchup, który możesz dodać niemal do wszystkiego. Świetnie nada się jako dodatek do kanapki, element sosu sałatki typu gyros albo składnik marynaty pieczonej karkówki. Słodycz pomidorów przełamanych mocniejszymi przyprawami sprawia, że pikantność przyjemnie otula podniebienie, a jednocześnie podbija smak danej potrawy.
Dla osób, które chcą sprawdzić połączenie wysokiej jakości pomidorów z ostrą papryczką oraz świeżo zmielonym pieprzem, polecamy ostry ketchup. Jego aksamitna struktura tylko podbija doznania smakowe. Wersja pikantna na grilla dobrze komponuje się z wszelkimi potrawami z rusztu takim jak klasyczne kiełbaski, warzywno-mięsne szaszłyki czy soczyste steki.
Słodki sos chili na pograniczu smaków
Powoli wspinamy się wzwyż po stopniach pikantności. Kolejnym z sosów ostrych jest tak zwany wariat sweet chili. To popularny dodatek do potraw, który ma swoje korzenie w kuchni azjatyckiej. Ze względu na dobrze zbalansowane połączenie nut słodkich oraz ostrych nadaje unikalnego smaku wielu daniom.
Głównym składnikiem słodkiego sosu chili jest czerwona papryka chili, choć w zależności od receptury może zawierać także czosnek, cebulę, ocet, cukier, sól i różne przyprawy. Jest często używany podczas smażenia, jako glazura do mięsa lub ostry sos do maczania przekąsek azjatyckich, takich jak krewetki czy sajgonki. Dobrze komponuje się również z grillowanymi daniami.
Istnieje wiele różnych wariantów ostrych sosów ze słodkim wistem – różnią się w zależności od kraju i regionu. W Tajlandii jest często mniej słodki i bardziej pikantny niż wersje dostępne na zachodzie. Jeśli chodzi o polskie warianty, to spróbuj sos słodki chili Fanex. Możesz go dodawać chociażby do potraw kuchni orientalnej np. smażonego ryzy, makaronu, a także ryb i kurczaka w tempurze. Nie bój się go użyć też do sałatek czy nawet zwykłych kanapek.
Sos paprykowy sriracha wypala od środka!
W porównaniu do słodkiego sosu chili i pikantnego ketchupu sos paprykowy sriracha z pewnością wypada najostrzej w tym zestawieniu. Nazwa pochodzi od miasta Si Racha w Tajlandii. Zgodnie z tradycją jest robiony z papryczek chili, soli, czosnku, cukru i octu ryżowego. Zwykle ma gęstą konsystencję i głęboką, czerwoną barwę. Często używa się go jako dodatek do różnego rodzaju potraw z makaronem w roli głównej, ale także do zup czy jako marynata do mięsa. Może być też składnikiem innego z sosów ostrych np. sriracha mayo.
Jeśli czujesz, że przyszedł czas na ostrzejsze smaki, w Twojej kuchni powinni się pojawić sos paprykowy sriracha Fanex. Możesz go uwzględnić nie tylko podczas przygotowywania potraw kuchni tajskiej, ale także indyjskiej. Ze względu na wyjątkową strukturę, w której wyczuwalne są kawałki ostrej papryczki, nadaje daniom z grilla ciekawej tekstury. Na samą myśl o tym pikantnym sosie aż robi się gorąco!