Jakie są metody parzenia kawy?

Jakie są metody parzenia kawy?

Nic nie pachnie tak obłędnie jak kawa świeżo palona, która została przygotowana z wyselekcjonowanych ziaren. Pojawia się jednak pytanie, gdzie ich szukać, bo w popularnych dyskontach spożywczych niestety nie można liczyć na znalezienie wysokiej jakości produktu. Z pomocą przychodzi palarnia kawy, w której można kupić rozmaite gatunki kaw zachwycające walorami smakowo-zapachowymi. Mając już dobrej jakości surowiec, pozostaje odpowiednio go wykorzystać. Nie wydobędzie się jednak tego, co najlepsze, zalewając kawę wrzątkiem. Zdecydowanie prościej będzie sięgnąć po ekspres do kawy, kawiarkę, dripper czy cold brew. Możliwości jest naprawdę sporo, więc warto poeksperymentować.

Jakie są alternatywne metody parzenia kawy?

Metod parzenia kawy jest naprawdę wiele, nie trzeba ograniczać się do zalewania zmielonych ziaren gorącą wodą w kubku. W ten sposób nie uda się wydobyć głębię smaku i zapachu kawy. Nie sięga się po nią wyłącznie w celu uzyskania efektu pobudzenia, sam rytuał picia kawy jest źródłem przyjemności, wiele osób traktuje to jak chwilę relaksu. Miłośnikom wygody polecić można zakup ekspresu do kawy, którego obsługa jest banalnie prosta. Urządzenie to robi niemalże wszystko za użytkownika, nowoczesne modele są nawet wyposażone w młynek do kawy. Jeśli ktoś nie lubi mocnego espresso, ale coś delikatnego i jednocześnie bogatego w kofeinę, to można mu śmiało polecić ekspres przelewowy. Wystarczy zmielić ziarna kawowca, po czym wsypać je do pojemnika z filtrem, następnie wlać wodę do zbiornika z grzałką. Po dosłownie kilku minutach będzie można już wyczuć piękny aromat kawy, trzeba tylko poczekać, aż zostanie przesączona do dzbanka przez filtr i będzie gotowa do picia.

Ciekawą opcją jest też parzenie kawy po turecku w tygielku, czyli stara i sprawdzona metoda, która nigdy nie zawodzi. W ten sposób można uzyskać mocną i niezwykle aromatyczną kawę o głębokim smaku. Na rozpoczęcie dnia lub w momencie braku energii będzie idealną opcją. Sekret pysznej kawy tureckiej tkwi właśnie w niewielkim tygielku, do którego wsypuje się świeżo zmielone ziarna i trochę przypraw korzennych. Następnie stawia się naczynie na małym ogniu i podgrzewa. Bardzo ważne jest to, aby nie doprowadzić wody do wrzenia. Należy zdjąć tygielek z ognia w momencie pojawienie się na powierzchni wody pianki przed zagotowaniem. Na tym jednak nie koniec. Czynność trzeba powtórzyć, ponownie kładąc tygielek na ogniu.

W jaki sposób można zrobić pyszną kawę?

Mając już przetestowane parzenie kawy w ekspresie i tygielku, można przejść do kolejnych rozwiązań. Jeśli ktoś ma ochotę na wypicie włoskiej kawy, to powinien sięgnąć po kawiarkę ciśnieniową. Jej przygotowanie jest nieco trudniejsze, ale wystarczy nieco wprawy, aby móc delektować się pyszną kawą. Zacząć należy od wlania wody do zbiornika do wyznaczonego poziomu, następnie mieli się ziarna i wsypuje je do sita, lekko wyrównując powierzchnię łyżeczką. Kolejnym krokiem jest zakręcenie górnej części kawiarki i postawienie jej na palniku. Trzeba poczekać, aż woda zacznie bulgotać, po czym szybko zdjąć kawiarkę z ognia i owinąć ją niezwłocznie wilgotnym, zimnym ręcznikiem. W ten sposób można uchronić się przed niezbyt smaczną goryczką.

Warto też wyposażyć się we french press, czyli w zaparzacz tłokowy, za pomocą którego można parzyć kawę o głębokim aromacie, do złudzenia przypominającą kawę z ekspresu. Przygotowanie jej we french pressie jest niezwykle proste i szybkie, zajmuje dosłownie parę minut. Trzeba wyjąć tłok z dzbanka, wsypać do niego grubo zmielone ziarna kawy i zalać je wrzątkiem. Jeśli ktoś lubi mocną kawę, to warto poczekać pięć minut, aby uzyskać pożądany efekt. Zwolennicy delikatniejszego smaku będą mieć gotową kawę już nawet po trzech minutach. Tłok musi zostać dociśnięty do samego dna dzbanka, po czym można przejść do rozlania kawy do filiżanek. Kawa będzie wolna od fusów, co pozwoli w pełni się nią delektować. French press to wielofunkcyjne urządzenie, za pomocą którego można też przygotować napary ziołowe i herbaty liściaste. Jest to uniwersalny zaparzacz, w którym mogą znaleźć się dowolne dodatki.

Dodaj komentarz