Lubisz wino? Oto 7 faktów, o których powinnaś wiedzieć!

Lubisz wino? Oto 7 faktów, o których powinnaś wiedzieć!

Wino towarzyszy ludzkości już od kilku tysięcy lat. Postęp naukowy pozwala na doskonalenie procesów technologicznych a dzięki niezliczonej możliwości kupaży pojawiają się unikalne kompozycje smakowe. W Lidlu fascynujemy się nie tylko smakiem wina, ale również zagadnieniami związanymi z jego powstawaniem. Poszukujemy również odpowiedzi na banalne z pozoru pytania. Jeśli zatem tak jak my lubisz wino – ciekawostki przygotowane przez Winnicę Lidla z pewnością Cię zainteresują. Zachęcamy do lektury!

Jakie wino na wesele wybrać?

Jak wybrać dobre wino, które przypadnie do gustu wszystkim gościom wesela? Decydujące znaczenie ma tu menu. Na temat tego, jak dobrać wino do potrawy, bez trudu znajdziesz pomocne informacje w sieci. W przypadku dużych imprez zawsze warto stawiać na trunki uniwersalne. Dobrym rozwiązanie wydaje się zaproponowanie gościom dwóch rodzajów win – wina czerwonego wytrawnego, które doskonale pasuje do różnych potraw mięsnych, oraz wina białego. Musujące białe wino, takie jak niezwykle popularne ostatnio Prosecco, nie tylko pozwoli wznieść toast za parę młodą na początku zabawy, lecz także doskonale sprawdzi się w dalszej jej części. Interesującą propozycję na tę wyjątkową okazję stanowi np. Prosecco Spumante Extra Dry, Allini.

Jakie wino do sushi?

Każdy miłośnik tego japońskiego specjału z pewnością zdaje sobie sprawę z faktu, że dopasowanie do niego trunku może nastręczać pewnych trudności. Sushi bowiem to nie jedna potrawa, lecz szereg bardzo zróżnicowanych kompozycji składających się z ryb, ryżu i licznych dodatków. A zatem – jakie wino do obiadu wybrać, gdy najdzie Cię ochota na sushi? Z pewnością pod uwagę powinnaś wziąć białe wina. Dobrym wyborem są w takim przypadku trunki wytrawne, półwytrawne lub półsłodkie, wyprodukowane ze szczepów Gewürztraminer lub Muscat. Wina z tych odmian tworzą niezwykle udane połączenia z rybami i owocami morza, ale co najważniejsze, ich intensywnego smaku nie zakłóca pikantność marynowanego imbiru i wasabi.

Ile wino ma procent?

Zawartość alkoholu w winie zależy od poziomu cukru w moszczu gronowym przed fermentacją. Moszcz gronowy, czyli sok z wyciśniętych winogron zawiera naturalne cukry, które w procesie fermentacji przetwarzane są przez drożdże na alkohol. Stężenie cukrów w moszczu gronowym zależy od odmiany winorośli, warunków klimatycznych i stopnia dojrzałości owoców. Metodami pozwalającymi na podniesienie poziomu cukrów w moszczu gronowym są późne zbiory lub suszenie winogron po zbiorach. Ze słodszego moszczu powstają wina o wyższej zawartości alkoholu lub po prostu słodsze niż wytrawne. Zawartość alkoholu w winie możemy również zawdzięczać procesowi wzmacniania. Polega on na dodaniu do wina destylatu (najczęściej winnego) w celu podniesienia mocy wina. Proces ten może zostać przeprowadzony w trakcie fermentacji lub po. Wzmacnianie w trakcie fermentacji jest popularną metodą produkcji win naturalnie słodkich.

Podsumowując, wina standardowo dzielimy na dwie kategorie: wina stołowe, o mocy rzędu 9-15% oraz wzmacniane, w których zawartość alkoholu może sięgać aż 22%.

Czym otworzyć butelkę?

Co powinnaś zrobić w sytuacji, gdy masz ochotę kupić butelkę wina, ale wiesz że w domu nie ma korkociągu? Czym otworzyć wino? Możliwości jest przynajmniej kilka, ale najprościej będzie jak na półce sklepowej poszukasz wina z zakrętką. Ta nowoczesna forma zamknięcia butelki nie tylko umożliwia bezproblemowe jej otwarcie, ale również gwarantuje zachowanie świeżości aromatów. Masz zatem pewność, że wino, które właśnie zamierzasz nalać do swojego kieliszka, będzie posiadało smak właściwy do odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane. Wszystko dlatego, że wina w butelkach z zakrętkami dojrzewają bardzo powoli. A jeśli wypijesz tylko jeden kieliszek, to resztę bez problemów zabezpieczysz zakręcając zakrętkę na butelce.

Czy wino jest zdrowe?

Co potwierdzają licznie badania, wino, szczególnie czerwone i podkreślamy: pite z umiarem, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Wspomaga prawidłowy przebieg procesów trawiennych, pracę układu krwionośnego i nerek, a zawarte w nim garbniki mają właściwości antynowotworowe.

Czy wino tuczy?

Na sformułowane w ten sposób pytanie musimy z przykrością odpowiedzieć: owszem, tuczy, podobnie jak każdy inny napój o wartości energetycznej. To, ile wino ma kalorii, zależy od jego gatunku i smaku. Najmniej kaloryczne są wina białe wytrawne (79 kcal/120 ml), najbardziej zaś – wina czerwone słodkie (128 kcal/120 ml).

Jakie wino do obiadu wybrać?

Jak już zaznaczyliśmy, na temat tego, jak dobrać wino do danej potrawy, można by napisać wiele. Istnieją jednak pewne podstawowe zasady łączenie wina z jedzeniem, o których powinnaś pamiętać. Lekkie czerwone wino (np. jak czerwone wino z winnicalidla.pl) doskonale sprawdza się w roli aperitifu lub towarzystwie wędlin, pieczonego drobiu lub pizzy. Mięsa ciemne możesz natomiast popić również winem czerwonym, ale nieco cięższym. Białe wino podawaj do zimnych przekąsek, makaronów, ryb i białego mięsa (najlepiej duszonego lub gotowanego). Burgery, sałatki, frytki czy lasagna doskonale z kolei będą Ci smakować w połączeniu z półsłodkim różowym winem.

Mamy nadzieję, że wśród powyższych ciekawostek o winie znalazły się takie, które wzbogaciły Twoją wiedzę na temat tego szlachetnego trunku lub stanowiły przydatne porady. Być może dzięki nim dowiedziałaś się, jakie wino (https://winnicalidla.pl/wszystkie-wina.html) wybrać w danej sytuacji.

fot: stock.adobe.com
autor: deagreez

Dodaj komentarz