Wybierając garnki do gotowania, szczególną uwagę zwrócić powinno się nie tylko na funkcjonalność czy estetyczny wygląd. Niemniej istotne jest bezpieczeństwo ich użytkowania. Zdrowe garnki do gotowania to takie, które nie wpływają w negatywny sposób na nasz organizm.
Zdrowe garnki — czyli jakie?
Jak rozpoznać, że do czynienia mamy ze zdrowymi garnkami? Przede wszystkim, powinny być one wykonane z materiałów bezpiecznych dla naszego organizmu i posiadać atest Państwowego Zakładu Higieny. Niemniej istotne jest to, by materiały użyte do produkcji najzdrowszych garnków nie zawierały szkodliwych składników, takich jak BPA, ołów czy kadm. W przypadku ich uszkodzenia, zawarte w nich toksyczne związki przenikać mogą do żywności, a następnie do naszego organizmu. Najzdrowsze garnki do gotowania to również takie, które są odporne na kwasy oraz wysokie temperatury i nie reagują z przyrządzanym jedzeniem. Oprócz tego, komplet garnków posiadać powinien grube, wytrzymałe dno. Tylko taki zestaw garnków stanowi gwarancję codziennych sukcesów w zdrowym, bezpiecznym gotowaniu.
Jak rozpoznać, że do czynienia mamy z niezdrowymi zestawami garnków?
Na sklepowych półkach spotkać można się z różnego rodzaju garnkami na indukcję, które mimo że wyglądają solidnie, mogą w negatywny sposób wpływać na nasze zdrowie. Do kategorii tej zalicza się wiele tanich produktów pochodzących od nieznanych producentów. Unikać powinno się również garnków wykonanych z materiałów zawierających toksyczne składniki. Niezdrowe są także garczki na indukcję pokryte powłoką słabej jakości, która nie jest odporna na odpryski i zarysowania. Zrezygnować należy również z zakupu garnków wchodzących w reakcję ze słonymi i kwaśnymi potrawami. Niemniej szkodliwe okazać mogą się naczynia, które nie są odporne na działanie czynników chemicznych.
Z czego powinny być wykonane zdrowe garnki do gotowania?
Jak wybrać zdrowy, w pełni bezpieczny garnek do gotowania na parze czy klasycznego przygotowywania potraw? Na sklepowych półkach spotkać można między innymi aluminiowe garnki indukcyjne. Czy warto zdecydować się na ich zakup? Jak podkreśla ekspert Tadar.pl, nowoczesne naczynia tego typu są stale udoskonalane tak, aby nie wydzielały związków szkodliwych dla naszego organizmu. Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie garnek do gotowania na parze wykonany z anodowanego aluminium, czyli takiego, które pokryte zostało warstwą tlenku glinu. Tego typu powłoka sprawia, że zdrowe garnki na gaz są odporne na korozję, twarde i w należyty sposób zabezpieczone przez przenikaniem aluminium do żywności.
Bezpiecznymi garnkami do gotowania na parze są również modele szklane. Jako że nie zawierają niklu, chromu, kadmu czy innych szkodliwych substancji, stanowią idealne rozwiązanie dla alergików. Garnki bez niklu tego typu są zarówno antyalergiczne, jak i antybakteryjne. Szkło jest materiałem higienicznym oraz łatwym w utrzymaniu w czystości. Co więcej, nie pochłania ono tłuszczu, barwników i zapachów z przygotowywanych potraw. Do niewątpliwych zalet szklanych garnków zaliczyć można również to, że nie wchodzą one w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi.
Zdrowe garnki do gotowania to także te emaliowane. Korpus tego typu garnków jest wykonany ze stalowej blachy, która od zewnątrz i od wewnątrz jest pokryta powłoką emaliowaną. Jest ona niezwykle szczelna i gładka, a co za tym idzie — higieniczna. Garnki emaliowane nie uwalniają żadnych szkodliwych substancji, nawet wówczas gdy są podgrzewane do bardzo wysokich temperatur. Solidne naczynia tego typu nie wchodzą w reakcję z detergentami i są odporne na rdzewienie oraz ścieranie powłoki. To jednak nie koniec ich zalet — prezentują się one niezwykle estetycznie i na długi czas zachowują swój naturalny kolor
Szukając najzdrowszych garnków do gotowania, warto postawić na garnki Tadar.
Zdrowe garnki do gotowania — to znaczy jakie? Do wyboru mamy między innymi garnki emaliowane, aluminiowe oraz szklane.