Panierka kfc: jak ją przygotować?

Panierka kfc: jak ją przygotować?

Panierka kfc, którą pokryte są kawałki kurczaka to prawdziwy hit smakujący nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Kurczak to jedno z najsmaczniejszych i najchudszych mięs, dlatego też nie ma się w zasadzie czemu dziwić, że coraz chętniej gości on na naszych stołach. Czy przepyszną panierkę kfc możemy przygotować w domowym zaciszu? Oczywiście, że tak. W jaki jednak sposób? Aby się o tym przekonać, warto przeczytać poniższy artykuł a panierka kfc na pewno na dobre zagości na twoim talerzu.

Panierka kfc: dlaczego jest taka smaczna?

Panierka kfc to panierka z płatków kukurydzianych, która stanowi świetną alternatywę dla zwykłej panierki z bułki tartej. Panierka z płatków kukurydzianych to prawdziwy przysmak niejednego malucha, jednak wielu dorosłych również bardzo chętnie sięga po kurczaka obsypanego tym rarytasem. Dlaczego panierka z płatków kukurydzianych jest taka smaczna? Z pewnością z uwagi na jej chrupkość oraz niepowtarzalny smak, którego nie da się podrobić. Soczyste kawałki kurczaka, idealnie przyprawione i usmażone to prawdziwa uczta dla każdego podniebienia. Dodatek płatków kukurydzianych sprawia dodatkowo, że niezwykłym smakiem kurczaka nie sposób się obejść. Opanierowane mięso, które wrzuca się na rozgrzany tłuszcz, nie nasiąka olejem, dzięki czemu jest nie tylko zdrowe, ale również niezwykle smaczne.

Panierka z płatków kukurydzianych

Panierka z płatków kukurydzianych to prawdziwy hit w gastronomii i świetnie zastępuje ona tradycyjną panierkę przygotowywaną z bułki tartej lub mąki. Niestety składniki te nie są aż tak chrupiące, jak panierka z płatków kukurydzianych, dlatego też coraz częściej zaczynamy sięgać po tę drugą. Czy przygotowanie smacznej panierki kukurydzianej jest skomplikowane? Prawda jest taka, że wiele osób narzeka na to, że panierka nie trzyma się zbytnio mięsa i po wrzuceniu na olej zaczyna się odklejać. Warto zatem zastanowić się nad tym, czy nie został popełniony jakiś błąd. Płatki kukurydziane przed opanierowaniem kurczaka warto wcześniej rozdrobnić, dzięki czemu panierka nie powinna oddzielić się od mięsa. Czynność ta może sprawić wiele trudności, jednak nie należy się poddawać, a jak wiadomo, nauka czyni mistrza. Z każdym kolejnym panierowaniem powinno być coraz lepiej.

Panierka z kurczaka: jak przygotować przepysznego kurczaka jak z kfc?

Częste wizyty w restauracji kfc mogą zrujnować nasz domowy budżet, dlatego chcąc delektować się niezwykłym smakiem panierowanego kurczaka, warto poznać prosty przepis, który pomoże nam w naszej kuchni przygotować to pyszne danie. Panierka kfc jest niezwykle łatwa w przygotowaniu.

Potrzebne składniki:

do marynaty:

  • 1 kg podudzi z kurczaka,
  • po 1 łyżeczce soli, pieprzu cayenne oraz słodkiej papryki

do ciasta:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, chilli oraz soli

do panierki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych,
  • 1 łyżeczka chili,
  • olej do smażenia

Panierka kfc i sposób przygotowania kurczaka

Podudzia umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Zdejmij skórkę oraz chrząstki z mięsa. Przygotowane w ten sposób podudzia włóż na chwilę do gotującej się wody i przestudź. W następnym kroku mięso obtocz w mieszance przypraw. W osobnej miseczce połącz ze sobą składniki potrzebne do ciasta. Najlepiej będzie, jeśli zmiksujesz je blenderem tak, aby ciasto miało konsystencję cista do naleśników. W drugiej misce połącz ze sobą mąkę pszenną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i chili. Do głębokiego garnka wlej olej i włącz panik, aby nabrał odpowiedniej temperatury. W międzyczasie każde podudzie z kurczaka obtocz w cieście, a następnie w panierce. Kawałki mięsa umieść w nagrzanym garnku z olejem, smażąc je przez kilka minut. Gdy panierka będzie miała złoty kolor, kawałki mięsa wyciągnij na talerz obłożony ręcznikiem papierowym, aby resztki tłuszczu w niego wsiąknęły i gotowe.

Share

Dodaj komentarz