Patelnie do smażenia – jak wybrać najlepszą?

Patelnie do smażenia – jak wybrać najlepszą?

Patelnia jest jednym z niezbędnych elementów wyposażenia każdej kuchni. Na rynku dostępne są akcesoria kuchenne z tak wielu materiałów, że łatwo można się pogubić. Jak więc znaleźć patelnię, która spełni wszystkie nasze oczekiwania? Warto poznać zalety i wady naczyń stalowych, żeliwnych, teflonowych i kamiennych.

Jak dzielimy patelnie, ze względu na zastosowanie?

Pierwszą kwestią, którą musimy ustalić przed zakupem, jest przeznaczenie produktu. Jeżeli nie mamy szczególnych potrzeb, najlepiej będzie zdecydować się na patelnię uniwersalną. Jest to oczywiście najbardziej znany i powszechny rodzaj patelni. Posiada spłaszczone dno i niezbyt wysokie brzegi. Jej zmodyfikowaną wersją jest patelnia głęboka, na której możemy przyrządzać dużą ilość produktów jednocześnie. Jest także odpowiednia do duszenia.

Wyróżniamy również patelnie grillowe, które posiadają charakterystyczne rowki lub kratkę. Dzięki nim, do żywności od spodu dociera powietrze. Na tego typu patelni możemy przygotować potrawy, które w pewnym stopniu przypominają jedzenie, przyrządzane na tradycyjnym grillu. Dodatkowo, nie trzeba wykorzystywać zbyt dużo tłuszczu, dlatego smażone w ten sposób potrawy są mniej kaloryczne.

Na rynku znajdziemy również patelnie o specjalnych zastosowaniach, które wykorzystujemy wyłącznie w jednym, konkretnym celu. Jest to np. patelnia do jajek sadzonych, która posiada wgłębienia, zapobiegające zlewaniu się białek. Można przygotować na niej również niewielkie placuszki. Dosyć popularne są też płaskie patelnie do naleśników o bardzo niskich brzegach

Liczba dostępnych opcji sprawia, że często trudno jest dokonać decyzji. Przed zakupem, warto więc przeanalizować swoje potrzeby oraz cechy poszczególnych produktów. W sklepie Praktyczny Dom, dostępne są patelnie, różniące się pod względem przeznaczenia i materiału wykonania.

Patelnia stalowa – zdrowa i elegancka

Jednym z możliwych rozwiązań jest kuta patelnia ze stali węglowej. Jej charakterystyczną cechą jest brak powłoki. Dzięki temu, stalowe patelnie uznaje się za bardzo zdrowe, ponieważ z uszkodzonej powłoki mogłyby wydzielać się szkodliwe związki. Brak możliwości zarysowania sprawia też, że patelnia jest bardzo wytrzymała. Stal jest ceniona również ze względu na swój połysk, dzięki któremu doskonale pasuje do nowoczesnych kuchni. Łatwo utrzymać ją w czystości, ponieważ zanieczyszczenia szybko schodzą z użyciem płynu do naczyń i ciepłej wody.

Patelnie stalowe oczywiście posiadają również wady. Należy unikać przegrzania powierzchni, do którego dochodzi w temperaturze wyższej, niż 250°C. Podczas użytkowania patelni stalowej, nie poleca się więc włączania palnika na najwyższą moc. W innym przypadku, jedzenie może zacząć przywierać.

Patelnia żeliwna – stabilna i wytrzymała

Kolejnym dostępnym rozwiązaniem jest patelnia żeliwna. Jej zaletą jest z pewnością równomierne rozprowadzanie ciepła. Żeliwo dość długo się nagrzewa, ale też dobrze utrzymuje temperaturę, dzięki czemu proces smażenia przebiega szybko. Tego typu powłoka jest wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne, dlatego nie ma ryzyka wydzielania szkodliwych substancji.

Patelnia żeliwna oczywiście nie jest jednak pozbawiona wad. Jedną z nich może być dość duży ciężar. Dzięki temu, patelnia jest stabilna i wytrzymała, ale operowanie nią może sprawiać trudności, szczególnie drobnym kobietom. Warto także pamiętać, żeby nie narażać patelni żeliwnej na gwałtowne zmiany temperatur. Zalanie jej zimną wodą od razu po zakończeniu smażenia, może prowadzić do powstawania mikrouszkodzeń. Patelni żeliwnych nie należy też myć w zmywarce.

Patelnia teflonowa – wygodna i lekka

Dużą popularnością cieszą się patelnie z powłoką teflonową. Nie dzieje się tak oczywiście bez powodu. Proces smażenia przebiega bardzo szybko, a jedzenie nie przywiera do powierzchni. Nie trzeba używać dużych ilości tłuszczu, dzięki czemu potrawy są mniej kaloryczne.

Warto jednak pamiętać, że użytkowanie patelni teflonowej również wiąże się z ograniczeniami. Powłoka jest wrażliwa na zarysowania, dlatego do smażenia nie można stosować metalowych akcesoriów. Bezpieczne będą za to wykonane z drewna lub silikonu. Należy zwracać na to uwagę, ponieważ do porysowanej patelni teflonowej będzie przywierać żywność. Podczas smażenia, warto nie przekraczać 260°C, żeby nie doszło do uszkodzenia powłoki. Najlepiej również wystrzegać się gwałtownych zmian temperatury, nie należy zalewać patelni zimną wodą, od razu po zakończeniu smażenia.

Patelnia kamienna – naturalna i trwała

Osoby, które obawiają się, że zarysują powłokę, mogą zdecydować się na patelnię kamienną. Do wyboru mamy dwa surowce: marmur i granit. Ich wygląd przypomina naczynia, stosowane w przeszłości. Dzięki temu, pasują do rustykalnych, przytulnych kuchni. Ich zalety nie ograniczają się jednak do designu. Patelnie kamienne są wytrzymałe i dobrze przewodzą ciepło. Kamień szybko się nagrzewa i długo utrzymuje temperaturę, a jedzenie jest równomiernie usmażone. Warto jednak pamiętać, że tego typu patelni nie należy myć w zmywarce. Jeżeli dojdzie do przypalenia żywności, najlepiej posłużyć się odrobiną soli lub sody oczyszczonej.


Wybór odpowiedniej patelni jest oczywiście kwestią indywidualną, ponieważ zależy od jej przeznaczenia i preferencji przyszłych użytkowników. Godne uwagi z pewnością są jednak patelnie kamienne, ze względu na swoją wytrzymałość i dobre przewodzenie ciepła, które przekładają się na wygodę użytkowania.

Dodaj komentarz