Przyczepa do sprzedaży kebabu pomysłem na biznes?

Przyczepa do sprzedaży kebabu pomysłem na biznes?

Przyczepy gastronomiczne na stałe wpisały się w krajobraz polskich miast. Zimą mniej widoczne, latem otwierają się na nowych klientów. Food Trucki już od dawna nie kojarzą się ze średniej jakości jedzeniem, obecnie są wręcz modne i często serwują najlepsze produkty w okolicy. Obecna sytuacja na rynku spowodowała, że wiele firm upadło co stanowi idealną okazję na wejście w biznes wraz z nowym sezonem. Przekonajmy się czy ten biznes ma sens i co warto sprzedawać, aby zarobić.

Mobilna gastronomia

Biznes gastronomiczny wydaje się być dla wielu osób doskonałym sposobem na życie. Wiele osób wręcz marzy o własnym punkcie gastronomicznym. Niestety spełnienie tego marzenia nie jest takie proste, gdyż często wiąże się z dużymi kosztami, ale ostatnimi laty stało się bardziej realne. Pojawienie się przyczep gastronomicznych i aut z jedzeniem powszechnie nazywanych food truckami sprawiło, że wiele osób, które do tej pory nie miały środków na rozpoczęcie działalności w sektorze gastronomii zaczęło realizować swoje plany.

Mobilny biznes gastronomiczny ma wiele zalet, ale zawsze najważniejszą będzie niższy koszt niż w przypadku lokalu. Podobnie jak w przypadku stałych punktów tak i tutaj możemy zdecydować się na wynajem albo kupno miejsca pracy. Ceny są znacząco niższe, nawet gdy decydujemy się na zakup nowego auta, choć wszystko zależy od tego do jakich rozmiarów lokalu porównamy tą inwestycję. To co jest na pewno niższe, to koszty stałe, dzięki temu biznes może funkcjonować przez dłuższy czas nawet w gorszych czasach.

Właściciele przyczep gastronomicznych zwracają również ogromną uwagę, na fakt, że jest to bardzo mobilna forma działalności, choć nie aż tak jak niektórym osobom się wydaje. Większość miast ma jasno określone miejsca postoju, w których można prowadzić sprzedaż a zaparkowanie w nich auta wiąże się ze stałą opłatą. Oczywiście można usytuować się w lokalizacjach nieobjętych restrykcjami i trafić w dobre miejsce, ale częściej oznacza to obniżone zyski.

Food Trucki tak samo jak zwyczajne lokale potrzebują wyposażenia, z tą różnicą, że tutaj nie potrzebne są stoły, krzesła i dekoracje, a meble wewnątrz auta mają być solidne a nie piękne i drogie. Oszczędności płynące z aranżacji są bardzo duże i można wykorzystać je do np. promowania swoich usług.

Co sprzedawać?

Tego niestety nikt Ci nie powie. Każde miasto ma swoją własną specyfikę i zapotrzebowanie na różne potrawy. Najbardziej uniwersalne są zapewne słodkie bułki, napoje czy lody. Niezależnie na jaką formę działalności się zdecydujesz pamiętaj, że to ciągle biznes jak każdy inny i na koniec musi się nie tylko zwrócić, ale też dać zarobić. Dlatego bardzo istotne jest przygotowanie biznesplanu i sprawdzenie konkurencji. Jeżeli w Twojej okolicy nie ma kebaba to co jest tego powodem, nikłe zainteresowanie a może nikt tego nie próbował? Przyczepa gastronomiczna do kebaba to zresztą jedno z najpopularniejszych rozwiązań i obarczonych niewielkim ryzykiem, gdyż wiele tego punktów działa w większości miast i sobie radzi, więc klienci są.

Oczywiście dużą popularnością cieszy się jedzenie typu fast food mowa tu o zapiekankach, burgerach, frytkach czy pizzy. Jednak tworząc menu musisz pamiętać, o ograniczonej przestrzeni wewnątrz auta a co za tym idzie ilości przyrządów jakie mogą znaleźć się w kuchni. Stworzenie odpowiedniego menu to połowa sukcesu, drugą stanowi serwowanie wysokiej jakości posiłków. W początkowych fazach funkcjonowania tego biznesu wiele firm próbowało jak najtańszym sumptem skorzystać na panującej modzie. Dzisiaj te firmy nie istnieją, konsumenci zadecydowali podniebieniami, że nie chcą korzystać z tych miejsc i na rynku utrzymały się jedynie food trucki oferujące dobre jakościowo posiłki.

Decyzja o założeniu własnego biznesu nie jest łatwa, ale gdy się spróbuje to nie będzie się już chciało wracać na etat. Przyszłym właścicielom food trucków życzymy powodzenia i słonecznej pogody!

Dodaj komentarz