Ludzie dzielą się na dwie grupy – tych, którzy whisky uwielbiają i nienawidzą. Zdarza się, że pierwsza grupa niekoniecznie zawsze zdaje sobie sprawę z tego, co tak naprawdę pije. Podział whisky jest bardzo obszerny i jako smakosze powinniśmy znać przynajmniej część naszych ulubionych odmian. W poniższym wpisie opowiemy o tym, z czego uzyskuje się poszczególne rodzaje tego alkoholu oraz wskażemy, jakie czynności muszą zajść, aby zyskały one pełną esencję smaku i zapachu.
Czym jest whisky i jak ją dzielimy?
Klasyczną whisky wykonuje się poprzez destylację poszczególnych słodów bądź ziaren. To jednak nie jest najważniejsze. Kluczem do powstania napoju o wyrazistym smaku jest jego leżakowanie w dębowej beczce. Z góry narzucono, że taki płyn musi przebywać tam minimum przez trzy lata. To w tym okresie zdąży pierwotnie fermentować i uwolni aromat. Skoro ustaliliśmy dolny zakres leżakowania, to pasowałoby wspomnieć jeszcze o górnym limicie. Otóż, taki prawdę mówiąc nie istnieje. Im więcej czasu whisky spędzi w odpowiednio zaprojektowanej beczce, tym będzie ono stosunkowo droższe. Bardziej ekskluzywne whisky mogą dożyć w dębowej skrytce nawet ludzkiej pełnoletniości zanim ujrzy światło dzienne.
Podział whisky może odbywać się względem dwóch, różnych kategorii. Pierwszą z nich jest oczywiście rodzaj użytego słodu bądź zacieru. To zdecydowanie najważniejszy czynnik, który warto rozróżniać w poszczególnych odmianach. Drugą składową jest natomiast kraj pochodzenia. Wbrew pozorom, obydwie kategorie są ze sobą ściśle powiązane, do czego przejdziemy poniżej.

Rodzaje whisky – co warto wiedzieć?
Każdy kraj posiada swoją tradycję i manufakturę robienia whisky. Oczywiście, nie wszędzie napój ten jest w ogóle wytwarzany, a pionierami w tej kwestii są oczywiście Szkocja i USA.
Whisky szkocka
Nie trzeba być koneserem by wiedzieć, że szkocka whisky jest najpopularniejszą na całym świecie. Każdy sklep z whisky ma w swojej ofercie wiele butelek właśnie pochodzących z Wysp Brytyjskich. Szkocką whisky nazywa się przede wszystkim odmianę słodową (malt whisky). Jej cechą charakterystyczną jest wykorzystanie do fermentacji 100% słodu jęczmiennego. Zgodnie ze szkocką recepturą, taki napój powinno produkować się partiami, a nie ciągiem. Popularną odmianą jest również Single Malt Whisky. Również tworzona z jednego rodzaju słodu, jednak cały proces odbywa się w jednej destylarni. Ilość beczek może być natomiast nieograniczona.
W Szkocji znajdziemy jeszcze whisky zbożową. To zazwyczaj odmiany Single Grain, które w pewnym sensie wykonuje się podobnie jak wódkę. Chcąc stworzyć tańsze odmiany whisky, producenci zdecydowali się połączyć whisky zbożową i słodową, co przyczyniło się do powstania popularnych blendów.
Whisky amerykańska
W Ameryce whisky opiera się niemal w całości na kukurydzy, pszenicy i życie. Dzieli się na Bourbon (minimum 51% kukurydzy do destylacji), Tennessee (Bourbon filtrowany przez węgiel drzewny), Rye (minimum 51% żyta), Rye malt (minimum 51% słodu żytniego) oraz Wheat (minimum 51% pszenicy). Co więcej, warto zwrócić uwagę na pisownię terminu oznaczającego dany napój alkoholowy w poszczególnych krajach.