Sekret prawdziwej włoskiej pizzy. Czy można odtworzyć jej oryginalny smak w Polsce?

Sekret prawdziwej włoskiej pizzy. Czy można odtworzyć jej oryginalny smak w Polsce?

Pizza to jedno z najbardziej znanych i rozpoznawalnych na świecie dań tradycyjnej kuchni włoskiej. Charakterystyczne cienkie ciasto wypiekane w opalanym drewnem piecu, mozzarella i sos z dojrzewających w słońcu pomidorów do podstawa, aby stworzyć prawdziwą włoską pizzę. Mimo tego, że przepisy na pizzę są w większości bardzo do siebie podobne, wiele osób słusznie zauważa, że danie to zdecydowanie najlepiej smakuje w Italii. Sekret prawdziwej włoskiej pizzy tkwi bowiem nie tylko w samym sposobie jej przygotowania, ale przede wszystkim w składnikach.

Jak wygląda i smakuje prawdziwa włoska pizza?

Istnieje wiele odmian pizzy. Właściwie każdy region Włoch ma swój charakterystyczny wariant tego dania, z którego słynie na pozostałe prowincje. Najbardziej charakterystyczną pizzę, w okrągłym kształcie i na cienkim cieście zjemy w Rzymie (pizza romana) – grubość ciasta dochodzi tam do zaledwie 3 mm! Nieco inną odmianą jest pizza neapolitańska, która wyróżnia się cienkim środkiem i grubszymi brzegami z charakterystycznymi, powstającymi podczas jej wypieku bąblami. Na Sycylii natomiast bez problemu zamówimy pizzę w kwadratowym kształcie i na grubym, puszystym cieście. W praktycznie każdym regionie Włoch spotkać można natomiast tzw. pizza a taglio, czyli pizzę prostokątną lub kwadratową sprzedawaną na wagę, na grubszym, puszystym cieście z dodatkami.

Prawdziwa włoska pizza składa się z kilku podstawowych dodatków – niepisana zasada mówi bowiem, że pizza nie powinna zawierać więcej niż pięć składników. Nie ma na niej natomiast wymyślnych sosów charakterystycznych dla pizzy w odmianie amerykańskiej, które zastępuje prosta passata pomidorowa z dodatkiem bazylii oraz mozzarella. We Włoszech bardzo często spotykana jest także pizza bianca, czyli odmiana całkowicie pozbawiona sosu – zamiast niego wykorzystywana jest oliwa z oliwek z dodatkiem rozmarynu i gruboziarnistej soli, którą smarowany jest wierzch ciasta przed pieczeniem.

Pizzeria w Gdyni serwująca oryginalną włoską pizzę

Przygotowanie prawdziwej włoskiej pizzy jest dość trudnym i wymagającym zadaniem. Należy przede wszystkim wiedzieć, jakich składników użyć, znać prawidłowy sposób wypiekania pizzy oraz zadbać o wysoką jakość dodatków. Tylko w taki sposób możliwe stanie się odtworzenie unikalnego smaku włoskiej pizzy, który tak kojarzy nam się z pobytem w słonecznej Italii. Z zależności tych doskonale zdaje sobie Ideolo – pizzeria w Gdyni, która serwuje włoską pizzę według oryginalnej receptury.

Wyróżnikiem lokalu jest wykorzystywanie wyłącznie włoskich składników, dzięki czemu możliwe stało się odtworzenie w Polsce oryginalnego, włoskiego smaku pizzy. Pizzerii Ideolo zadanie to zdecydowanie się udało! Gotowe dania są serwowane zarówno na miejscu w lokalu, jak i dowożone pod wskazany w zamówieniu adres. Pizzę można również zamówić na wynos i cieszyć się znakomitym smakiem prawdziwej włoskiej kuchni w domowym zaciszu. Pizzeria w Gdyni jest warta odwiedzenia zwłaszcza dla tych osób, które do tej pory bezskutecznie poszukiwały prawdziwej włoskiej pizzy w Polsce – Ideolo jest bowiem miejscem, w którym mają szansę w końcu go odnaleźć!

Dodaj komentarz