Smażenie bez tłuszczu to ważny krok, który pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Potrawy przygotowane w ten sposób nie tylko są zdrowsze, ale i równie smaczne. Jednak jaka patelnia umożliwi beztłuszczowe smażenie bez przywierania do jej powłoki przygotowywanych produktów?
Patelnia do smażenia beztłuszczowego z nieprzywierającą powłoką
Smażenie beztłuszczowe w szczególności zalecane jest osobom będącym na diecie, jednak warto ograniczyć użycie tłuszczu niezależnie od tego, czy ograniczamy kalorie. Przygotowując na patelni potrawy bez dodatku tłuszczu, dbamy o swoje zdrowie oraz zachowujemy znacznie więcej wartości odżywczych użytych składników. Patelnia beztłuszczowa będzie więc doskonałym rozwiązaniem dla każdego, kto pragnie zadbać o swoje zdrowie od kuchni. Czym jednak charakteryzują się patelnie, na których można smażyć bez dodatku tłuszczu? Zdecydowanie muszą mieć one nieprzywierającą powłokę, która zapobiegnie przywieraniu i przypalaniu się przyrządzanych na niej dań.
Patelnie nieprzywierające pozwalają na szybkie i bezproblemowe usmażenie potraw nawet bez grama tłuszczu. Na patelni beztłuszczowej możesz przygotować zdrowsze wersje ulubionych posiłków – usmażysz na nich warzywa, jajka, naleśniki oraz każde mięso. W sklepach można znaleźć szeroki wybór patelni z powłoką nieprzywierającą w różnych rozmiarach, kształtach, a nawet fakturach. Do przygotowania mięs doskonale na przykład sprawdzi się patelnia grillowa, posiadająca specjalne rowki, pozwalające na zebranie uwalniającego się z mięsa nadmiaru tłuszczu. Na patelni grillowej swobodnie można przygotować również warzywa, które zachowają w ten sposób swoją chrupkość.
Przedział cenowy takich patelni jest bardzo zróżnicowany – zależy on głównie od rodzaju zastosowanej powłoki oraz materiału, z jakiego jest wykonana patelnia. Warto jednak wspomnieć, że czasami znacznie lepiej jest zainwestować w droższy model, który będzie znacznie wytrzymalszy i posłuży przez długie lata. Jeżeli marzy ci się smażenie bez tłuszczu, musisz jednak zwrócić uwagę, czy dany model przeznaczony jest do użytku na kuchence indukcyjnej – odpowiednie oznaczenie znajdziesz zazwyczaj na jej spodzie. Obecnie patelnie indukcyjne występują w wielu wariantach i zdecydowana większość z nich posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw.
Smażenie bez tłuszczu – powłoka patelni ma kluczowe znaczenie
Dostępne w dobrych sklepach patelnie indukcyjne wyposażone są w wysokiej jakości powłoki, które zapobiegają przywieraniu potraw, kiedy decydujemy się na smażenie bez tłuszczu. Warto jednak podkreślić, że chociaż większość powłok jest wyjątkowo odporna na zarysowania i wszelkiego rodzaju uszkodzenia, to zdecydowanie zaleca się używania akcesoriów wykonanych z drewna lub silikonu podczas smażenia.
Do najpopularniejszych należą patelnie ceramiczne, tytanowe, teflonowe oraz patelnie granitowe. Wybór odpowiedniego rodzaju powinien być uzależniony głównie od tego, jak częste smażenie planujemy – do codziennego użytku najlepiej sprawdzi się patelnia z wzmocnionym wnętrzem, która ma wyjątkowo dużą odporność i z pewnością posłuży przez wiele lat.
Do tego rodzaju zaliczają się patelnie granitowe, które są wysoce odporne na uszkodzenia. Ich granitowa powłoka umożliwia smażenie bez tłuszczu oraz dzięki gładkiej powierzchni, łatwo ją utrzymać w czystości. Dodatkową zaletą tych patelni jest fakt, że nie przyjmują one zapachu, dlatego nie wpływają na smak potraw. Należy jednak pamiętać, że patelnie z powłoką granitową nie nadają się do zmywania w zmywarce, dlatego po każdym użyciu należy umyć je ręcznie.