Gdy zbliżają się urodziny Waszego dziecka, czas pomyśleć o przygotowaniu dla niego wyjątkowego tortu. Rzecz jasna nie jest to takie łatwe, szczególnie, gdy zależy Wam, by efekt był świetny, ale nie oznacza to też, że sobie nie poradzicie. Pewne jest to, że własnoręcznie przygotowany tort, nawet z dodatkiem cukru, jest lepszy niż produkt kupiony w cukierni, wszak nie macie pewności co znajduje się w jego składzie. Dziś podpowiemy Wam jak przygotować obłędnie smaczny tort typu wieża – będzie wysoki.
Jak przygotować puszysty biszkopt?
Oczywiście naszą pracę należy rozpocząć od przygotowania puszystego biszkoptu. Wiele osób uważa, że jest to ciężkie. Zasadniczo i tak i nie. Wszystko należy od przepisu. Pamiętajcie, aby bardzo dokładnie stosować się do przepisu. Należy dodawać takie ilości produktów jakie są zapisane. Dzięki temu biszkopt na 100% Wam się uda, a przy tym będzie delikatny w smaku. My znamy naprawdę fajny przepis. Do naszego tortu potrzebujemy dwa biszkopty, jeden klasyczny, a drugi kakaowy. Zacznijmy od klasycznego biszkoptu. Potrzebować będziemy 4 jajka (muszą być w temperaturze pokojowej j i rzecz jasna należy wybrać ekologiczne). Trzeba też przygotować 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, a także ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, a także dwie łyżki zimnej wody. Przygotowanie biszkoptu rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. W drugiej misce ucieramy żółtka z dodatkiem cukru. Dodajemy mąki oraz dwie łyżki wody. Całość jeszcze raz miksujemy. Teraz do masy z żółtkami przekładamy pianę i mieszamy bardzo delikatnie. Najlepiej wykorzystać do tego drewnianą łyżkę. Masę przekładamy na tortownicę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. W żadnym przypadku nie otwierajcie wcześniej piekarnika, bo biszkopt opadnie. Teraz czas na przygotowanie ciemnego biszkoptu, co wiele się nie różni. Należy postępować tak samo tyle tylko, że dodajemy jedną łyżkę mniej mąki ziemniaczanej, za to dodajemy jedną łyżkę kakao. Gdy biszkopty się pieką można przejść do przygotowania kremu.
Jak przygotować smaczny krem?
Skoro biszkopty są już niemal gotowe, to możemy przejść do przygotowania kremu. To przynajmniej jest więcej niż banalnie proste. Potrzebujemy 1 litr śmietany kremówki, którą ubijamy. Gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy łyżkę cukru pudru z dodatkiem śmietan-fixu i ubijamy aż śmietana będzie sztywna. Teraz możemy przejść już do następnego etapu, czyli potarcia czekolady na wiórki. Najlepiej użyć czekolady deserowej, białej oraz różowej. Łącznie potrzebujemy 300 gram czekolady. Mieszamy ją ze śmietaną i masę odstawiamy do lodówki.
Dekorowania ciasta
Skoro i ten etap jest za nami, to możemy przejść do składania ciasta. Oba biszkopty przecinamy wzdłuż tak, aby powstały po 3 plastry. Bazą będzie jasny biszkopt, na który nakładamy masę i przykrywamy go ciemnym biszkoptem. Teraz znowu nakładamy masę i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Czynności powtarzamy aż plastry biszkoptów się skończą. Zapewne zauważyliście, że już ciasto jest naprawdę imponujące. Oczywiście nie można zapomnieć o dekoracji. Do tego celu używamy lukru plastycznego. Rzecz jasna lukier plastyczny można przygotować samodzielnie, ale w myśl zasady, że życie trzeba sobie ułatwiać, a nie utrudniać wystarczy zakupić gotowy, kolorowy lukier. Najlepiej wybrać kilka kolorów. Każdą masę plastyczną rozwałkowujemy, a potem nakładamy na brzegi i górną część tortu. Pamiętajcie, że lukier na tort powinien mieć prosty skład i nie mieć w sobie konserwantów. Z lukru należy jeszcze przygotować figurki i napis, które umieścicie na górnej części tortu. Nie jest to trudne, gdyż zasadniczo robienie figurek z lukru niczym się nie różni od robienia figurek z ciastoliny. Jest nawet całkiem przyjemne.
Jak uczynić tort zdrowszym?
Jeżeli chcecie, by wypiek był zdrowszy, to możecie o połowę zredukować ilość dodanego cukru. Zamiast czekolady możecie użyć owoców. Możecie też postawić na krem z buraków. Otóż do śmietany dodaje się wtedy zblendowane buraki. Ale nie ma się co łudzić, smak nie będzie już taki sam.