Twój przewodnik po winach słodkich

Twój przewodnik po winach słodkich

Charakterystyka słodkiego wina Wino słodkie może być oznaczone jako dolce, dulce, doux, sweet, suss lub edes. Za wina słodkie uznaje się te o 60-100 g cukru w litrze i 12-14% obj. alkoholu, choć zdarzają się i takie, które mają powyżej 100 g cukrów na litr i do 18% obj. alkoholu.Wina słodkie uzyskuje się poprzez dosłodzenie wytrawnego wina moszczem albo koncentratem gronowym. Drugim sposobem jest bardzo późny zbiór winogron. Zabronione jest za to dosładzanie wina cukrem! Na smak wina wpływa nie tylko cukier, ale także zawartość alkoholu, pektyn i garbników, a także kwasowość. Aromat wanilii albo czekolady w bukiecie da subiektywnie słodsze wino niż takie z wyraźnymi nutami cytrusowymi.

Wino słodkie – ile to kalorii?

Wina słodkie należą do najbardziej kalorycznych. Kieliszek tej przyjemności w wersji białej to 112 kcal/120 ml, a czerwonej – 128 kcal/120 ml. Spalenie takiej ilości kalorii to ponad godzina spaceru.

Jak podawać wina słodkie?

Wina słodkie pija się w temperaturze 6–8°C w małych kieliszkach. Najczęściej wina te towarzyszą deserom i kawie, ale białe pija się także do ryb, kuchni orientalnej albo gęsiej wątróbki. Czerwone wina słodkie z kolei dobrze współgrają z ostrymi serami.

Ostatnio zaczęto też pić słodkie białe wina jako aperitify. Jeśli chcesz wypróbować ten trend, polecamy Tokaja Szamorodni. Za tą marką stoi sześć wieków doświadczenia, a za tą konkretną butelką przemawia zrównoważony owocowy bukiet.

Czym się kierować przy wyborze wina słodkiego?

Dosłodzenie wina potrafi ukryć jego wady, dlatego kupując słodkie wino należy zwrócić uwagę na szczegóły i w skupieniu przeczytać etykietę.

Uzyskanie naturalnego wina słodkiego to skomplikowany proces, a zatem niska cena może wskazywać na sztucznie dosładzany produkt.
W winach słodkich ważne jest uzyskanie balansu pomiędzy cukrami, a kwasowością. Dobrym znakiem jest jeśli w opisie bukietu wymienione są owoce cytrusowe albo szałwia. Umiejętnie zrównoważonym winem jest francuskie Le Tertre du Bosquet Sauternes.

Najtrudniej o dobre słodkie wina wśród win musujących. Z tego powodu wysoko ceni się węgierskie Madame Pompadour Doux. To wino idzie w parze zwłaszcza z serami z niebieską pleśnią.

Częściej od charakterystycznych szampańskich bąbelków, w winach słodkich doszukamy się raczej subtelnego wrażenia musowania. Taką delikatną musującą konsystencję ma BERSANO Moscato D’asti Monteolivo. Włoski specjał wyprodukowano z jednego z najstarszych szczepów winogron na świecie. Moscato odznacza się bogatym bukietem o nutach brzoskwini, cytryny, szałwii i kwiatu akacji.

Dodaj komentarz