W czym przechowywać jedzenie?

W czym przechowywać jedzenie?

Na rynku dostępnych jest wiele opakowań przeznaczonych do przechowywania jedzenia – zarówno tych, które są jednorazowego użytku, jak i tych, które są wielorazowe. Czym charakteryzuje się każdy typ i które ostatecznie wybrać? O tym w dzisiejszym wpisie.

Opakowania jednorazowe – jakie mają zalety i wady?

Demonizowane do tej pory opakowania jednorazowe coraz częściej wykonywane są z surowców biodegradowalnych i kompostowalnych, dzięki czemu ich negatywny wpływ na środowisko zmniejsza się w zasadzie do zera.

Można je nabyć chociażby u dystrybutorów zaufanych marek, jak np. lideropakowania.pl. Jednak to niejedyne zalety opakowań jednorazowych, w których można przechowywać jedzenie. Wśród pozostałych warto też wymienić:

– niskie ceny opakowań jednorazowego użytku;
– wygoda użytkowania opakowań jednorazowych – są lekkie, łatwo jest umieścić jedno w drugim, by zaoszczędzić miejsce czy zgnieść lub połamać, by zajmowały mniej przestrzeni w kontenerze na śmieci;
– opakowania jednorazowego użytku wykonane są z surowców o specjalnych właściwościach, które pozwalają np. zachować temperaturę żywności (styropian), czy “oddychać” jedzeniu (np. papier kanapkowy);
– segregowanie opakowań jednorazowych do odpowiednich kontenerów na śmieci pozwala często poddać je ponownemu przetworzeniu i sprawia, że zmniejsza się ich negatywny wpływ na środowisko.

Opakowania wielorazowe – jakie mają zalety i wady?

Z drugiej strony mamy do wyboru opakowania wielorazowe, w których możemy przechowywać jedzenie i które mogą posłużyć nam nawet latami. Świetnie wpisują się w nurt zero waste i mogą znaleźć szerokie zastosowanie w warunkach domowych.

Jednak nie jest tak, że mają tylko zalety. Jeśli chodzi o wady opakowań wielorazowych, warto wspomnieć przede wszystkim o tym, że:

– opakowania wielorazowego użytku są znacznie droższe niż opakowania jednorazowe;
– opakowania wielorazowe łatwo przechodzą zapachem przechowywanej żywności, który ciężko usunąć nawet dokładnie je myjąc;
– opakowania wielorazowego użytku są bardzo często ciężkie, przez co mogą być niewygodne (np. gdy chcemy zabrać w nich lunch do pracy);
– opakowania wielorazowe rzadko zajmują mało miejsca, ponieważ najczęściej nie są wykonane w taki sposób, by łatwo dawało się wkładać jedno z drugie;
– opakowania wielorazowego użytku trzeba myć, a to wiąże się z wyższymi kosztami użytkowania.

Opakowania jednorazowe czy wielorazowe – co wybrać?

Decyzja o tym, czy lepiej wybierać opakowania jednorazowe czy wielorazowe zależy głównie od okoliczności i rodzaju żywności, jaką chcemy przechowywać.

Jeśli np. mrozimy żywność, nieocenioną pomocą okażą się woreczki strunowe, które nie zajmą dużo miejsca i które możemy odpowiednio podpisać. W przechowywaniu produktów sypkich (kasze, makarony, ryż itd.), których zapas stale uzupełniamy, warto korzystać z opakowań wielorazowych, takich, jak słoiki czy puszki. Kanapki do pracy czy szkoły powinniśmy pakować w materiały, które pozwalają żywności “oddychać”, takie jak papierowe torebki śniadaniowe dostępne w niskiej cenie w ofercie lideropakowania. Wymieniać można by w nieskończoność.

Przy wyborze opakowań do przechowywania żywności kierujmy się zdrowym rozsądkiem. Bez względu na to, czy będą jednorazowego czy wielorazowego użytku, zawsze segregujmy je do odpowiednich kontenerów na śmieci.

Share

Dodaj komentarz