W czym przechowywać jedzenie?

W czym przechowywać jedzenie?

Na rynku dostępnych jest wiele opakowań przeznaczonych do przechowywania jedzenia – zarówno tych, które są jednorazowego użytku, jak i tych, które są wielorazowe. Czym charakteryzuje się każdy typ i które ostatecznie wybrać? O tym w dzisiejszym wpisie.

Opakowania jednorazowe – jakie mają zalety i wady?

Demonizowane do tej pory opakowania jednorazowe coraz częściej wykonywane są z surowców biodegradowalnych i kompostowalnych, dzięki czemu ich negatywny wpływ na środowisko zmniejsza się w zasadzie do zera.

Można je nabyć chociażby u dystrybutorów zaufanych marek, jak np. lideropakowania.pl. Jednak to niejedyne zalety opakowań jednorazowych, w których można przechowywać jedzenie. Wśród pozostałych warto też wymienić:

– niskie ceny opakowań jednorazowego użytku;
– wygoda użytkowania opakowań jednorazowych – są lekkie, łatwo jest umieścić jedno w drugim, by zaoszczędzić miejsce czy zgnieść lub połamać, by zajmowały mniej przestrzeni w kontenerze na śmieci;
– opakowania jednorazowego użytku wykonane są z surowców o specjalnych właściwościach, które pozwalają np. zachować temperaturę żywności (styropian), czy “oddychać” jedzeniu (np. papier kanapkowy);
– segregowanie opakowań jednorazowych do odpowiednich kontenerów na śmieci pozwala często poddać je ponownemu przetworzeniu i sprawia, że zmniejsza się ich negatywny wpływ na środowisko.

Opakowania wielorazowe – jakie mają zalety i wady?

Z drugiej strony mamy do wyboru opakowania wielorazowe, w których możemy przechowywać jedzenie i które mogą posłużyć nam nawet latami. Świetnie wpisują się w nurt zero waste i mogą znaleźć szerokie zastosowanie w warunkach domowych.

Jednak nie jest tak, że mają tylko zalety. Jeśli chodzi o wady opakowań wielorazowych, warto wspomnieć przede wszystkim o tym, że:

– opakowania wielorazowego użytku są znacznie droższe niż opakowania jednorazowe;
– opakowania wielorazowe łatwo przechodzą zapachem przechowywanej żywności, który ciężko usunąć nawet dokładnie je myjąc;
– opakowania wielorazowego użytku są bardzo często ciężkie, przez co mogą być niewygodne (np. gdy chcemy zabrać w nich lunch do pracy);
– opakowania wielorazowe rzadko zajmują mało miejsca, ponieważ najczęściej nie są wykonane w taki sposób, by łatwo dawało się wkładać jedno z drugie;
– opakowania wielorazowego użytku trzeba myć, a to wiąże się z wyższymi kosztami użytkowania.

Opakowania jednorazowe czy wielorazowe – co wybrać?

Decyzja o tym, czy lepiej wybierać opakowania jednorazowe czy wielorazowe zależy głównie od okoliczności i rodzaju żywności, jaką chcemy przechowywać.

Jeśli np. mrozimy żywność, nieocenioną pomocą okażą się woreczki strunowe, które nie zajmą dużo miejsca i które możemy odpowiednio podpisać. W przechowywaniu produktów sypkich (kasze, makarony, ryż itd.), których zapas stale uzupełniamy, warto korzystać z opakowań wielorazowych, takich, jak słoiki czy puszki. Kanapki do pracy czy szkoły powinniśmy pakować w materiały, które pozwalają żywności “oddychać”, takie jak papierowe torebki śniadaniowe dostępne w niskiej cenie w ofercie lideropakowania. Wymieniać można by w nieskończoność.

Przy wyborze opakowań do przechowywania żywności kierujmy się zdrowym rozsądkiem. Bez względu na to, czy będą jednorazowego czy wielorazowego użytku, zawsze segregujmy je do odpowiednich kontenerów na śmieci.

Dodaj komentarz