Odpowiednio ułożona dieta ma za zadanie dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Należą do nich węglowodany, białka, tłuszcze, a także witaminy i składniki mineralne. Niedobory makro i mikroelementów często uzupełnia się dodatkową suplementacją. Jedną z najbardziej złożonych witamin jest witamina B, choćby ze względu na to, że występuje pod kilkoma postaciami. Czy witaminę B należy suplementować? Jakie są jej naturalne źródła?
Witaminy z grupy B
Pod nazwą “witamina B” kryje się całe spektrum związków. Każdy z nich ma inną funkcję. Poniżej lista wszystkich witamin z grupy B wraz z ich krótką charakterystyką.
- witamina B1 (tiamina) – bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego,
- witamina B2 (ryboflawina) – uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz innych witamin z grupy B, poza tym wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku i poprawia kondycję skóry,
- witamina B3 (niacyna) – wpływa na pracę mózgu i uczestniczy w syntezie hormonów (estrogenu, progesteronu, kortyzolu, tyroksyny i insuliny),
- witamina B5 (kwas pantotenowy) – dzięki niej możliwa jest szybsza regeneracja skóry i pigmentacja włosów, witamina B5 wpływa też na funkcjonowanie błon śluzowych,
- witamina B6 (pirydoksyna) – niezbędna do funkcjonowania wszystkich ważnych enzymów w organizmie, wpływa także na prawidłowe ciśnienie krwi i skurcze mięśni,
- witamina B8 (biotyna) – odpowiada za stan włosów skóry i paznokci, ma również wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego,
- witamina B9 (kwas foliowy) – warunkuje prawidłowy podział komórek, głównie w układzie krwionośnym i nerwowym, jest niezbędna do prawidłowego rozwoju ciąży,
- witamina B12 (cyjanokobalamina) – bierze udział w tworzeniu elementów morfotycznych krwi i osłonek nerwowych, wspiera układ pokarmowy.
Źródła witamin z grupy B w codziennej diecie
Witaminy z grupy B znajdziesz zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Dobrym źródłem witamin B1, B6, B8 i B12 jest mięso, z kolei ryby obfitują głównie w witaminę B5. W zdrowej diecie nie może zabraknąć także pełnoziarnistych produktów zbożowych. Brązowy ryż i komosa ryżowa to doskonałe źródło pirydoksyny. Witaminy z grupy B znajdziesz również w warzywach. Brokuły, groszek zielony i szpinak zawierają ryboflawinę, a większość warzyw ciemnozielonych liściastych i kapustnych – kwas foliowy. Zdrową przekąską i dobrym źródłem witamin z grupy B są także orzechy. Najlepiej sięgać po orzechy makadamia (witamina B1) i ziemne (witamina B3).
Czy witaminy z grupy B należy suplementować?
W aptekach dostępne są różne preparaty, które według zapewnień ich producentów mają pokryć dzienne zapotrzebowanie na wszystkie witaminy z grupy B. Zanim sięgniesz po suplementację, warto wcześniej zrobić kontrolne badania krwi. Pomocna może okazać się również konsultacja dietetyczna. Suplementacja najczęściej konieczna jest w dwóch przypadkach. U kobiet w ciąży wprowadza się kwas foliowy, natomiast u wegan i wegetarian – witaminę B12, która występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chodzi o pozostałe witaminy z grupy B, odpowiednio zbilansowana dieta zazwyczaj w zupełności wystarcza.
Martwisz się, że z codzienną dietą nie dostarczasz organizmowi niezbędnych witamin? Spróbuj cateringu dietetycznego. Z tego rozwiązania korzystają obecnie zarówno mieszkańcy dużych miast, jak i mniejszych miejscowości. Niezależnie od tego, czy zamówisz catering dietetyczny w Łodzi, czy dietę pudełkową na terenie podkrakowskiej Skawiny – wybierając dobrą firmę cateringową, otrzymasz pyszne i zdrowe posiłki z dostawą pod wskazany adres.
Materiał zewnętrzny