Noże elektryczne i szatkownice do warzyw niezbędne w food truckach

Noże elektryczne i szatkownice do warzyw niezbędne w food truckach

Gotowanie w profesjonalnej kuchni wymaga używania narzędzi, które przyspieszają przyrządzanie dań dla wielu osób jednocześnie. Szybkie obsłużenie pełnej sali gości jest możliwe, jedynie gdy posiada się sprzęty takie jak elektryczna szatkownica lub nóż do mięsa. Dzięki nim liczne czynności wykonuje się niemalże bez wysiłku, a pokrojone warzywa i kawałki mięsa są idealnej wielkości. Urządzenia tego typu są szczególnie przydatne w restauracjach serwujących wysokiej jakości fast foody, np. gyrosy, kebaba i inne dania kuchni tureckiej lub arabskiej. Dowiedz się więcej o zaletach profesjonalnych sprzętów gastronomicznych.

Szatkownica elektryczna do warzyw – dlaczego warto z niej korzystać?

Elektryczna szatkownica do rozdrabniania warzyw jest praktycznym sprzętem w każdej profesjonalnej kuchni. W szczególności przydaje się na sekcji przygotowywania surówek i sałatek, w której wymaga się szybkiego i dokładnego siekania kapusty, marchwi, buraków, ogórków, pomidorów i innych warzyw. Trudność sprawia zwłaszcza dokładne krojenie twardych produktów, z którym można jednak bez trudu poradzić sobie dzięki elektrycznej szatkownicy. 

Sprawdź ofertę gastroprodukt.pl/szatkownice-do-warzyw

Szatkownice elektryczne posiadają szereg zastosowań usprawniających, dzięki którym można przygotować warzywa do dowolnej potrawy. Urządzenie pozwala szatkować surówki, a także drobno kroić warzywa do zup, gulaszów, leczo i innych potraw. Dzięki temu krojenie warzyw elektryczne to dobre rozwiązanie w każdej kuchni obsługującej setki klientów dziennie.

Noże elektryczne do mięsa – do czego się przydają?

Noże elektryczne do mięs są przydatne na wyposażeniu kuchni serwującej dania kuchni arabskiej, marokańskiej i tureckiej. Cienko krojone mięso, marynowane i opiekane wcześniej na specjalnym ruszcie podaje się na talerzu z dodatkiem surówek, zawija się w bułkę lub placek tortilli. Krojenie kurczaka, wołowiny lub baraniny pieczonej na ruszcie wymaga sporo wprawy, gdy sięga się po klasyczny nóż. Nóż elektryczny z ostrzem ze stali nierdzewnej jest wygodniejszy w obsłudze, gdyż dzięki niemu w kilka sekund przygotowuje się idealne plastry mięsa do kebaba lub gyrosa. 

Więcej informacji o profesjonalnych sprzętach gastronomicznych znajdziesz u producenta.

Ostrość noży elektrycznych jest naprawdę wysoka, dlatego nie trzeba obawiać się, że poszarpią mięso i obniżą jego jakość. Kawałki kurczaka lub wołowiny będą idealnie wypieczone, a ich smak i soczystość na długo zapadną gościom w pamięć. 

Zamów nóż elektryczny do mięsa na gastroprodukt.pl/noze-elektryczne-gyros

Szybsze krojenie warzyw i mięs w food truckach

Elektryczna szatkownica do warzyw zajmuje niewiele miejsca, dlatego można używać jej nawet w małych kuchniach. Z powodzeniem wykorzysta się ją w food truckach, które serwują coraz popularniejszy street food. Podobnie jest w przypadku noży elektrycznych, które kroją dowolny rodzaj mięsa na równe kawałki. Elektryczny nóż lub szatkownica sprawdzają się znakomicie zwłaszcza w food truckach.

Samochody z kuchnią cieszą się dużym zainteresowaniem klientów, którzy do ulubionych budek z jedzeniem ustawiają się w długich kolejkach. Dzięki profesjonalnym sprzętem gastronomicznym, miłośnicy street food mogą szybo otrzymać swoje zamówienia. Kucharze pracują efektywniej i przestają stresować się z powodu zniecierpliwionych klientów. 

Prosta obróbka twardych produktów

Kuchnie wyposażone w szatkownicę elektryczną szybko i dokładnie siekają twarde produkty. Urządzenie służy głównie do szatkowania warzyw na surówki i sałatki, lecz równie dobrze sprawdza się do cięcia ziemniaków, marchwi lub pietruszki, które wykorzystuje się do gotowania wielu popularnych zup. Poszatkowana włoszczyzna jest niezbędna również do produkcji przetworów i marynat, które przypominają smak lata w zimowe dni.

Obróbka twardych warzyw w szatkownicy elektrycznej jest prosta, gdyż moc urządzenia jest o wiele większą od siły mięśni kucharza. Nawet profesjonaliści nie są w stanie przez kilkadziesiąt minut kroić kilkudziesięciu kilogramów ziemniaków, marchwi lub buraków bez spowalniania tempa. Elektryczna tarka wykona pracę za pracownika kuchni, pozwalając mu skupić się na doprawianiu dania i jego perfekcyjnej obróbce termicznej.

Parametry techniczne profesjonalnych sprzętów dla gastronomii

W przypadku profesjonalnych sprzętów do gastronomii ważne jest przyjrzenie się parametrom technicznym potrzebnych urządzeń. Wszystkie elementy szatkownicy, noża elektrycznego lub innego sprzętu powinny być wykonane z trwałej stali nierdzewnej. Ważna jest możliwość ich szybkiego i łatwego czyszczenia, a także sterylizowania w wysokiej temperaturze. Ponadto urządzenia gastronomiczne powinny posiadać gwarancję na wszystkie elementy, zwłaszcza ostrza i silniki. Noże nie powinny się szybko tępić, a ich ewentualne ostrzenie powinno przebiegać bezproblemowo. Sprzęty powinny być przystosowane do długiej pracy pod dużym obciążeniem. Atutem jest również cicha praca, która ogranicza hałas obniżający komfort pracy w restauracji. 

Dodaj komentarz