W co zapakować zupę na wynos?

W co zapakować zupę na wynos?

Prowadzenie restauracji bez wątpienia wiąże się obecnie z udostępnieniem klientom możliwości zakupienia żywności i napojów na wynos. By było to możliwe, restauracja musi posiadać odpowiednie opakowania na wynos – nie tylko pudełka na tzw. drugie danie. Także pojemnik na zupy może być koniecznym rozwiązaniem, a wraz z nim odpowiednie jednorazowe sztućce, umożliwiające spożywanie posiłku poza restauracją.

Opakowania na wynos – czyli jakie?

Pośród opakowań na wynos, znanych także jako opakowania cateringowe, wyróżnić należy tzw. menubox, czyli pudełka (często dwudzielne lub trójdzielne), wykonane ze styropianu lub trzciny cukrowej, umożliwiające zapakowanie i transport dania, umieszczając w osobnych przegrodach przykładowo ziemniaki, mięso i surówkę.

Osobną kategorię opakowań stanowią flaczarki, zwane inaczej bulionówkami, czyli pojemniki do serwowania takich dań, jak spaghetti, gulasz czy właśnie flaczki. Na rynku dostępne są także opakowania na kanapki lub sałatki, specjalne pojemniki na sosy (które znają wszyscy, kupujący pizzę na wynos – w kartonowym opakowaniu) czy pojemnik na zupy.

Opakowania na zupy – jakie rodzaje

Oferując w menu restauracji zupy, należy liczyć się z tym, że klienci, którym przypadną one do gustu, mogą pewnego dnia poprosić o zupę na wynos. Zanim do oferowanych klientom opakowań dołączymy pojemnik na zupy, warto zastanowić się, jakie pojemniki są do wyboru na rynku.

Dotychczas najpopularniejsze były plastikowe opakowania – uwzględniając jednak wchodzącą w życie w 2021 roku tzw. dyrektywę plastikową, nie będzie można ich już produkować.

 Z perspektywy klienta zapewne to dobra wiadomość, opakowania te bardzo często nagrzewały się od gorącej zupy tak, że trudno było je transportować. W ofercie firm produkujących opakowania jednorazowe znajdziemy także pojemnik na zupy wykonany ze styropianu – on jednak również niebawem zniknie z rynku zgodnie z unijną dyrektywą.

Najlepszy pojemnik na zupy

W grę wchodzi jeszcze jedno, praktyczne i tanie rozwiązanie: pojemnik na zupy wykonany z papieru (na przykład taki: https://unipack.pl/sklep/opakowania-cateringowe/pojemniki-na-zupe/). Dostępny jest w wielu wariantach, różniących się przede wszystkim głębokością – do wyboru mamy 300, 400, 750, a nawet 900 mililitrów. Do wyboru mamy nie tylko pojemniki w kształcie miski, ale także w formie kubka, wraz z tekturowym wieczkiem, stanowiącym zamknięcie, pozwalające utrzymać ciepło przenoszonego obiadu i utrudniające jego przypadkowe rozlanie.

Pojemnik na zupę może być praktyczny, ładny i ekologiczny!

Zdecydowanie się na papierowy pojemnik na zupy, niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim wybieramy praktyczne, proste rozwiązanie. Otrzymując zupę w tego typu opakowaniu, klient może je swobodnie trzymać, ponieważ kilka warstw papieru uniemożliwia oparzenie się (co niejednokrotnie miało miejsce przy plastikowych pudełkach). Nic nie stoi na przeszkodzie, by pojemnik na zupę ozdobić logo naszej restauracji lub miłymi dla oka wzorami.

Jako klient z pewnością wolelibyśmy iść przez miasto z ładnym opakowaniem, a nie monotonnym, nijakim kubkiem w dłoni. Wreszcie – jest to najbardziej ekologiczne rozwiązanie, ponieważ łatwo takie tekturowe opakowanie zutylizować, bez szkody dla środowiska. Te trzy czynniki, wraz z argumentem cenowym – papierowe opakowania są o wiele tańsze w produkcji niż plastikowe zamienniki – sprawiają, że papierowy pojemnik na zupy to najlepszy możliwy wybór dla restauracji, chcącej serwować tego typu dania na wynos.

Dodaj komentarz